Håndholdt vejledning virker

Glostrup Kommune har gennem mange år givet ekstra resurser til uddannelsesvejledning. Og det virker. Mange flere unge fra Glostrup fuldfører en ungdomsuddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Unge, der har gået i skole i Glostrup Kommune, fuldfører i langt højere grad en ungdomsuddannelse end unge fra andre kommuner. Det viser en ny undersøgelse fra Skolerådets »Veje til ungdomsuddannelse 1«.

Regeringens målsætning for hele landet er, at 95 procent skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Men som Skolerådets formandskab fortolker det, skal nogle kommuner levere mere end andre. I Gentofte er de unges familiemæssige baggrund så stærk, at 100 procent skal gennemføre. I Glostrup er godt 65 procent målet.

Dermed bliver Glostrup landets mest succesfulde kommune, for her har 65 procent af de unge, der gik ud af 9. klasse i 2002, nu gennemført en ungdomsuddannelse.

»Glostrup er, hvor den skal være«, fastslår Skolerådets formand, Jørgen Søndergaard.

Rapporten kan ikke forklare hvorfor, men formand for Glostrup Lærerkreds Lene Jensen og centerchef for UU-Vestegnen Carsten Bøtker er ikke i tvivl. Grunden er, at kommunen per tradition giver mange penge til uddannelsesvejledning. I øjeblikket et såkaldt tilkøb på næsten to årsværk oven i den basisbevilling, som loven kræver.

Disse ekstra resurser gør det muligt at lave det, centerchefen kalder håndholdt uddannelsesvejledning. Det er vejledning, der er målrettet de 10-15 procent elever, der er i risiko for ikke at komme i gang med en ungdomsuddannelse. De skal holdes i hånden fra marts i 9. klasse til efterårsferien i ungdomsuddannelsen.

»Hvis de falder fra ungdomsuddannelsen, prøver vi at få fat i dem og håndholde dem, så de for eksempel kommer på produktionsskole eller får en mentor«, siger centerchef Carsten Bøtker.

»De har brug for en socialpædagogisk indsats. Jeg kalder det kvalitativ vejledning. Meget vejledning er kvantitativ, men det er ikke nok at ringe til de her unge, når man registrerer, at de er holdt op på en ungdomsuddannelse. Der skal ydes en intensiv og håndholdt indsats, hvor man nogle gange møder op på adressen. Vi går tæt på borgeren. Nogle vil mene for tæt, men det virker«, tilføjer centerchefen.

Frafaldet fra teknisk skole er markant lavere blandt de elever, der kommer fra Glostrup, end blandt de elever, som kommer fra nabokommunerne på Vestegnen.

87 procent af de Glostrup-elever, der begyndte på Teknisk Erhvervsskole Center i august 2009, mødte op på skolen efter nytår. Kun 49 procent af dem fra Høje-Taastrup dukkede op efter juleferien. Og 57 procent af dem fra Albertslund. Og 76 procent af dem fra Rødovre og Ballerup. |

Læs mere

Skolerådets oversigt over kommunernesgennemførselstal

Rapporten 'Veje til ungdomsuddannelser'