Facebook-hetz drev skoleledelsen væk

Skolelederen og viceskolelederen på Hornum Skole er blevet forflyttet, efter at en ledelsesbeslutning blev mødt af voldsom lokal kritik blandt andet på Facebook.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleleder Morten Birk Petersen og viceskoleleder Heidi Jespersen er fra årsskiftet ikke længere at finde på deres poster på Hornum Skole i Vesthimmerlands Kommune.

Kommunen har nemlig valgt at flytte de to ledere fra skolen. Den beslutning er truffet, efter at skoleledelsen blev mødt af hård kritik fra både skolebestyrelsen og øvrige beboere i Hornum på grund af en fyringsrunde. Kritikken gik på, at især én af lærerne ikke burde være fyret.

Beboerne i Hornum ytrede sig på Facebook, hvor de hidsige kommentarer blev så overvældende, at kommunen ikke længere kunne forestille sig, at tilliden mellem skole og forældre kom på plads igen. Det siger formanden for børne- og skoleudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Henrik Dalgaard, til Nordjyske Stiftstidende. Søren Eriksen, der er lærerkredsformand i Vesthimmerland, er enig den kommunale beslutning:

"Det var det eneste rigtige at gøre. Stemningen var fuldstændig ude af gevind, og folk blev ved med at piske hinanden op. Så jeg forstår sagtens beslutningen om at flytte lederne væk fra skolen og lokalsamfundet", siger Søren Eriksen.

Skolebestyrelsen på Hornum Skole stod ikke bag skoleledelsens fyringen af den ene lærer og sendte - fortæller både kredsformand og skoleleder - en klage til forvaltningen om, at det var den forkerte lærer, der blev fyret.


En afholdt lærer

Dén lærer havde mange års anciennitet og er kendt og afholdt af mange beboere i Hornum, fortæller kredsformand Søren Eriksen, men han siger også, at selvom afskedigelsen gjorde nogle mennesker vrede, var beslutningen om den saglig.

"Efter hvad jeg ved, var beslutningen om afskedigelserne fuldstændig i orden og efter objektive kriterier om fagfordeling og praktiske løsninger. Men det var nok politisk uklogt, da mange godt kan lide læreren, og han er en fast del af lokalsamfundet", siger Søren Eriksen, der altså bakker den nu afgåede skoleleder Morten Birk Petersen op. Skolelederen fortæller:

"Vi valgte netop de tre lærere ud fra helt lavpraktiske faktorer som hvilke linjefag, der passede med behovet i udskolingen. Og læreren her har linjefag, som andre udskolingslærere også har. Ud fra sådanne betragtninger konstaterede vi, at når vi nu absolut skulle, måtte vi afskedige ham. Og det er jo overhovedet ikke sjovt som leder", siger Morten Birk Petersen, der har fået job som leder af ungdomsskolen i Vesthimmerland i stedet.

Han er enig i kommunens beslutning om at flytte ham og vicelederen.

"Jeg ønskede selv at komme et andet sted hen. Jeg havde regnet med mere opbakning fra skolebestyrelsen i sagen om afskedigelsen, og jeg blev overrasket over, at bestyrelsesmedlemmerne gjorde det direkte modsatte med både ukorrekte klager og klage mod fyringen. Jeg vil ikke stå model til alt, og jeg vil gerne vide, hvor jeg har folk", siger Morten Birk Petersen.

Kan kun lade sig gøre i små samfund

Søren Eriksen er overrasket over den stemning, der har været blandt beboerne i Hornum på Facebook.

"Det er som om, sådan noget her kun kan ske i små lokalsamfund som vores. Jeg kan slet ikke forestille mig sådan en hadsk folkebevægelse opstå andre steder, og det blev meget følelsesladet og usagligt", siger Søren Eriksen.

Den hadske stemning følte også Morten Birk Petersen.

"Det har været helt grotesk. Nogle af kommentarerne var ukorrekte anklager uden noget hold i virkeligheden. Der er så mange følelser i sådan en lille by som vores. Alle har en holdning til alt og alle, så det eksploderer ret hurtigt, når nogen er utilfreds", siger Morten Birk Petersen.

Heidi Jespersen, der var viceskoleleder på Hornum Skole, vil ikke udtale sig konkret om sagen, men siger:

"Jeg står inde for vores beslutning. Det var den helt rigtige, og vi gjorde det efter papiret. Det er ærgerligt, at det er endt sådan her og det har været et mærkeligt forløb, men nu er det sådan her, det er", siger Heidi Jespersen, der ligesom Morten Birk Petersen fik tilbudt et andet job i kommunen, men takkede nej og har foreløbig taget imod en fratrædelsesordning.

Hornum Skoles skolebestyrelse har ikke ville kommentere sagen og 'vil se fremad'. 

Powered by Labrador CMS