Julie og Iben fra Vardeegnens diskuterede til deres tyskprøve, om børn er godt eller skidt.
Julie og Iben fra Vardeegnens diskuterede til deres tyskprøve, om børn er godt eller skidt.

Forsøg med alternativ tyskprøve gik over al forventning

På to efterskoler valgte tysklærerne at udnytte åres aflysning af tyskprøverne til at afprøve en prøveform, de selv er kommet på. Det var en stor succes, synes både lærer og elever.

Publiceret

Det synes eleverne

Det var dejligt, at man ikke stod helt alene op imod tre voksne,der sidder og dømmer en. Man kunne ligesom læne sig op ad hinandenog hjælpe, hvis man følte sig stresset/presset i situationen -Iben

Jeg kan godt lide at arbejde i grupper, da man hører fra flereforskellige mennesker, og at man kan læne sig op ad et andetmenneske, hvis man bliver i tvivl. Jeg har lært en masse andre ordtil mit ordforråd. Jeg har også lært, hvordan det er at findekilder - Julie

Jeg føler, at selv om at jeg gik til prøve, var jeg stadig i enlæringsproces - Stinne

Jeg har lært mere om benutzen, verbringen og gebrauchen, og detvar rart at samtale med folk på tysk, hvor man havde mulighed forat forberede sig inden. Det var en sjov og nervepirrende oplevelse,men også meget lærerig. Det var fedt at få lov til at prøve, og detmed at komme ind i grupper fungerede rigtig godt - Amanda

Jeg synes hele processen op til prøven lærte mig en del, og ogsåunder selve prøven fik jeg dannet mig en god ide om, hvor meget jegkan præstere på "kort" tid - Cecilie

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udtræksprøverne er aflyst i år, og derfor har ingen elever fået udtrukket prøver i mundtlig eller skriftlig tysk.

På de to efterskoler Midtjysk Efterskole og Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole valgte to tysklærere at udnytte aflysningen til at afprøve en helt anden måde at eksaminere eleverne på mundtlig.

Med inspiration fra prøven i mundtlig matematik var eleverne oppe samtidig i små gruppe á to-tre elever i halvanden time. 

"Eleverne lagde ud med noget de havde forberedt for eksempel en powerpoint-præsentation af et emne eller en argumentation. Herefter gav vi dem en opgave inden for det emne, som de så skulle løse inde til prøven", fortæller tysklærer på Ann-Kristin Henriksen, som underviser på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole.

En anden gruppe havde ungdomsliv som emne. Deres præsentation handlede om unges forhold til alkohol. Gruppen fortalte både, hvor meget danske og tyske unge drikker, og de sammenlignede også mentaliteten blandt danske og tyske unge. 

"Som opgave gav jeg dem, at de skulle arrangere en fest for deres jævnaldrende med et tysk tema. De fandt på, at ville lave en oktoberfest. De overvejede så, hvilket udstyr de havde brug for, hvad man skulle kunne drikke, hvor skulle festen være henne, og hvordan måtte man opføre sig til festen. De lavede også en fin lille invitation til deres fest, så de havde også noget skriftlighed med. Alt det nåede de undervejs", fortæller Ann-Kristin Henriksen.

Hvor bruger man ikke denne her prøveform?

Hun ser rigtigt gerne, at denne prøveform fremover blev måden, man eksaminerer eleverne i tysk. 

"Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, men jeg synes virkelig, at det var en god prøveform, og eleverne var også glade for den. Jeg har snakket med en matematikkollega, som siger, at det her er den bedste måde at teste eleverne på, og her har man jo gjort det i mange år. Hvorfor i alverden gør vi ikke det i sprogfagene, som jo netop handler om kommunikation. Det er underligt".

Tysklærer på Midtjysk Efterskole Birthe Sidsel Strunge, der sammen med Ann-Kristin Henriksen var med til at finde på den nye prøveform, ser også store perspektiver i den længere og mere dialogbaseret prøveform.

"Det har været dejligt at opleve, hvordan eleverne med tiden slapper af og taler sig varme, mærke at de synes, at det er spændende at skulle tilegne sig viden og gerne vil fortælle om den. Der var en rolig stemning, og det var herligt at se gruppemedlemmerne støtte hinanden. Og det er også et plus, at prøven liger den daglige undervisning", siger hun.

Tysklærerforening: Lyder rigtig spændende

I Tysklærerforeningen for Grundskolen ser formand Tine Lund positivt på muligheden for at lave om på den nuværende tyskprøve. 

"Det lyder rigtig spændende. Det glæder vi os til at drøfte i Tysklærerforeningen", siger hun til folkeskolen.dk.

I et blogindlæg på folkeskolen.dk har tyskformanden gjort det klart, at der kan være store fordele ved at ændre på tyskprøven.

"Prøven i tysk bliver ligestillet med engelsk. Eleverne tror jo, de skal kunne lige så meget i tysk som i engelsk - og det skal de ikke. I engelsk skal de afslutte på et højere niveau - men prøverne ligner jo hinanden, så hvordan kan eleverne dog tro andet? Så ved at lave tyskprøven forskellig fra engelsk, kan vi markere en forskel", skriver Tine Lund. 

Powered by Labrador CMS