
Skak sætter hjernen på skemaet hos elever med særlige behov
Med et nyt projekt vil Dansk Skoleskak hjælpe elever i specialtilbud til øget trivsel og viden om deres mentale sundhed. Ved hjælp af bræt og brikker arbejder materialet Hjernen på Skemaet blandt andet med selvregulering, selvfølelse, samarbejde og koncentration.
Dansk Skoleskak har haft succes med projektet Skoleskak for Alle, som skal få elever med ADHD, autisme og generelle indlæringsvanskeligheder til at føle sig inkluderet. Nu er organisationen klar med et nyt projekt, hvor ambitionen er bruge bønder, tårne og springere til at styrke trivslen og den mentale sundhed hos elever i specialtilbud.
"Skoleskak for Alle var både for elever i specialtilbud og for almene elever, hvor vores nye alene er for specialklasser, specialhold, specialskoler, dagbehandlingstilbud og domsanbragte unge", fortæller læringschef Mikkel Nørgaard fra Dansk Skoleskak.
"Vi vil komme tæt på begrebet mental sundhed i børnehøjde, så vi højner elevernes bevidsthed om, hvad mental sundhed er, og hvad det kræver af den enkelte og af fællesskabet at være mentalt sund. Den slags kompetencer vil materialet stimulere, og lærerne vil arbejde med elevernes forståelse af, hvad for eksempel kost, søvn, motion og skærmtid betyder for, hvordan de har det", siger Mikkel Nørgaard.
I skoleskak hilser spillerne respektfuldt på hinanden, de koncentrerer sig om opgaven, de har respekt for, at modstanderen har brug for tid til at tænke sig om, og i det omfang at de taler sammen om spillet, foregår det afdæmpet.
Læs også
-
Blokdage giver tid til fordybelse
-
”Det er enormt relevant og meget, meget vigtigt, at elever med funktions-nedsættelse også har plads i idrætstimerne”
-
Forældre til børn med særlige behov oplever, at børnene ikke får de bevilgede støttetimer
-
17-årig multihandicappet pige må tilbringe dagen i sin fars frisørsalon
"Fordi vi er på specialområdet, er det en bonus, at eleverne agerer i en social udveksling, uden at de behøver aflæse hinandens kropssprog. De skal alene forholde dig til brikkerne på brættet", uddyber Mikkel Nørgaard.
Arm- og hjerneskak giver anledning til at tale om følelser
Arm- og hjerneskak giver anledning til at tale om følelser
Lærere og pædagoger er afgørende for, at eleverne udvikler sig ved hjælp af skoleskak, når de anvender Hjernen på Skemaet i ugentlige timer, emneuger og på Skolernes Skakdag. Derfor kommer de på kursus i, hvordan de kan bruge skak til at stimulere elevernes trivsel og mentale sundhed.
"Skak skaber også et sprog for det, der foregår mellem ørerne", siger læringschefen.
Eleverne kan lære at bruge tankerne til at styre deres adfærd
Eleverne kan lære at bruge tankerne til at styre deres adfærd
Mikkel Nørgaard giver et eksempel på en dialog mellem en lærer og en elev:
"Jeg kan se, at han tog din bonde. Hvordan har du det med det?"
"Det bliver jeg sur over".
"Hvornår bliver du ellers sur? Og hvad gør du, når du bliver sur? Nå, men du har stadig syv bønder tilbage. Dit træk har godt nok kostet en bonde, men det handler om at se muligheder, selv om du er sur".
"Hvis vi kan hjælpe eleverne med at forstå, hvordan de tænker, og hvordan de kan bruge tanker til at styre deres adfærd og følelser, er vi nået langt", siger Mikkel Nørgaard.
Hjernen på Skemaet går i gang efter sommerferien, og foreløbig har fire skoler skrevet under på en samarbejdsaftale med Dansk Skoleskak. Du kan læse mere via dette link: