"Det er fedt, når man føler, at man er noget værd. Det har jeg ikke prøvet så meget før", siger 13-årige Mikkel, der spiller sammen med blandt andre Ulf Pilgaard.

13-årig trodser sine diagnoser og optræder sammen med kendte skuespillere

Han er kæk og slagfærdig på scenen, skriver anmelderne om 13-årige Mikkel fra Brædstrup, som på trods af både autisme og ADHD medvirker i teaterstykket Vores Sensommer. Et skifte til specialundervisning har givet ham overskud til at optræde sammen med kendte skuespillere.

Publiceret

Vores sensommer

Vores Sensommer er Lisbet Dahls 50-års jubilæumsforestilling.Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard har spillet et hav af store roller hverfor sig og i parløb. I Vores Sensommer mødes de for første gang imange år som ægtepar i en galgenhumoristiske og hjertevarmeforestilling om livet, der pludselig gik.

Familiens feriehytte ved skovsøen er rammen om en særlig varmsensommer for ægteparret, der er oppe i årene. Med kævl ogkærlighed forsøger de at forsone sig med tidens fejltagelser og deindlysende fremtidsudsigter. Parrets 42-årige datter kommer påbesøg sammen med sin nye kæreste og hans søn, Ray Junior, som iopsætningerne i Midt- og Nordjylland spilles af 13-årige Mikkel fraBrædstrup ved Horsens.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I rollen som Billy Ray Junior spiller Mikkel sammen med kendte skuespillere som Ulf Pilgaard, Lisbeth Dahl, Trine Pallesen, Martin Hestbæk og Troels Malling. Det gør han med stor overbevisning, selv om han ikke har professionel erfaring som skuespiller.

Det har heller ikke været lige ud af landevejen at nå teaterdrømmen. I skolen har Mikkel ofte følt sig forkert og anderledes, men det ændrede sig, da han i sommer begyndte i centerklasserne på Højvangsskolen i Horsens, som primært er for elever med ADHD og autisme.

Tryg skolehverdag giver overskud til at udleve drømme

På skolen får Mikkel den nødvendige ro og struktur, og det viser sig, at han har et stort talent for skuespil. Han er både god til at leve sig ind i rollen som Billy og har meget let ved at huske sine replikker.

"Det er spændende og sjovt at spille sammen med de kendte skuespillere og jeg lærer meget, fordi de har den samme energi som mig. Jeg kan virkelig mærke, at de brænder for det", siger Mikkel.

Den unge skuespillers succes viser, at en tryg skolehverdag giver overskud til at udleve sine drømme og finde netop det, man brænder for og er god til, siger Mikkels matematiklærer, Birte Vinther Rasmussen.

"På skolen kan vi give den opmærksomhed, der er brug for, og Mikkels historie er med til at vise eleverne, at man kan, hvad man vil, når man har det godt", siger hun.

Nu føler Mikkel sig noget værd

Det var Mikkels mor, Majken Steen Thomassen, som var hurtig til at reagere på et opslag, som søgte skuespillere til rollen som Billy. Efter en audition i Aalborg fik Mikkel tilbud rollen.

Skuespillerlivet har medført lange køreture fra hjemmet lidt uden for Brædstrup og rundt i landet, og Mikkel har fået lov til at få fri fra skolen i en periode. Det er det hele værd, mener han.

"Det er fedt, når man føler, at man er noget værd. Det har jeg ikke prøvet så meget før. Jeg vil gerne være professionel teaterskuespiller eller at være med i en film. Hvis jeg ikke kan en af de to ting, vil jeg gerne være stuntman", siger Mikkel.