Vi har under de politiske forhandlinger forsøgt at råbe politikerne op med det faktum, at vi ikke mangler studiepladser i de mindre campusbyer – vi mangler studerende, siger Via-rektor Harald Mikkelsen.

Læreruddannelsen: Søgningen til Skive, Nørre Nissum og Silkeborg er raslet ned

For første gang siden 2016 er der under 3000, der har læreruddannelsen som førsteprioritet. Og mens et politisk flertal netop har aftalt at etablere flere pladser uden for de store byer, viser dagens tal, at midtjyderne ikke er vilde med at læse til lærer uden for Aarhus.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opdateret kl. 17.12.

I alt har 2.957 læreruddannelsen som deres førsteprioritet ved årets søgning til de videregående uddannelser. Det er 92 eller 3 procent færre end sidste år. Samtlige professionshøjskoler uden for hovedstaden har haft et fald i til læreruddannelsen. 

Læreruddannelsen i Aarhus har ganske vist fået 7,2 procent flere førsteprioritetsansøgere, oplyser Via, men Nørre Nissum må notere en tilbagegang på knap 27 procent, og Skive har fået knap 29 procent færre ansøgere. Kun 35 har søgt Læreruddannelsen i Skive som deres førsteprioritet - og der er 158 studiepladser. 88 har Læreruddannelsen i  Silkeborg som deres førsteprioritet, og her er plads til 220 lærerstuderende.

"Vi har under de politiske forhandlinger forsøgt at råbe politikerne op med det faktum, at vi ikke mangler studiepladser i de mindre campusbyer - vi mangler studerende. Og det bekræfter ansøgertallene desværre igen i år", siger rektor Harald Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Samlet set holder søgningen til læreruddannelsen på Via stort set skansen med et fald på 1½ procent i antallet af førsteprioritetsansgninger sammenlignet med sidste år. 

I Nordjylland er faldet i søgningen derimod markant. Kun 286 har læreruddannelsen i Aalborg eller Hjørring som deres førsteprioritet, et fald på hele 14 procent i forhold til sidste år. 

"Samfundet har behov for, at flere søger ind på de store velfærdsuddannelser. Vi har nye undersøgelser der viser, at der om bare 10 år vil være mangel på lærere, pædagoger og sygeplejersker - også i Nordjylland - hvis der ikke bliver uddannet flere", siger rektor Lena Augusta Jørgensen.

Svagt stigende søgning i København

Københavns Professionshøjskole (KP) åbnede i 2018 en såkaldt uddannelsesstation i Helsingør, hvor man kunne tage de første to år af læreruddannelsen. Men sidste år måtte man opgive at starte hold i Helsingør, og i år har professionshøjskolen valgt slet ikke at udbyde læreruddannelsen i Helsingør. Den lille læreruddannelsesafdeling på Bornholm har halveret sit ansøgerantal fra 16 førsteprioritetsansøgere sidste år til 8 i år. Der har også været et lille fald i søgningen til læreruddannelsen på Nyelandsvej på Frederiksberg, -4,2 procent i forhold til sidste år, mens Campus Carlsberg på Vesterbro har fået 5,4 procent flere førsteprioritetsansøgere. KP udbyder også en delvis netbaseret læreruddannelse, og både til den og til vinteroptaget har Campus Carlsberg fået betydeligt flere ansøgere i år, så KP samlet har et svagt stigende ansøgertal til læreruddannelsen i år. 

Trods de seneste års erfaringer: Minister tror på levedygtige læreruddannelser i Svendborg og Hillerød

Fremgang i Vordingborg og Jelling

Professionshøjskolen Absalon udbyder slet ikke uddannelser i storbyer. Her er søgningen til læreruddannelsen i Roskilde faldet med 12 procent, mens den er steget med 6 procent i den noget mindre by Vordingborg på Sydsjælland. Sidste år havde 128 læreruddannelsen i Vordinborg som deres førsteprioritet - i år var det 136. 

Også på UC Lillebælts læreruddannelse i Jelling er søgningen gået lidt frem, men ikke nok til at opveje faldet fra 263 førsteprioritetsansøgninger til læreruddannelsen i Odense sidste år til 245 i år.

På UC Syd har der på samme måde været fremgang i søgningen til læreruddannelsen i Esbjerg, men ikke nok til at opveje nedgangen i søgningen til UC Syds største læreruddannelsessted, Haderslev.

Powered by Labrador CMS