Ane Halsboe-Jørgensen siger, at hun er overbevist om, at de kommende læreruddannelser i Svendborg og Hillerød vil klare sig bedre end de nuværende uddannelsesstationer i Randers og Helsingør.

Trods de seneste års erfaringer: Minister tror på levedygtige læreruddannelser i Svendborg og Hillerød

To af de tre nyeste læreruddannelsessteder har måttet opgive at oprette hold. Men sådan bliver det ikke med de to nye læreruddannelser, som regeringen i dag har fået opbakning til, lyder det fra uddannelsesministeren.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det skal også være muligt at læse til lærer i Svendborg og Hillerød. Det er bredt flertal på Christiansborg i dag blevet enige om.

Aftalen er indgået, selvom to af de tre nyeste læreruddannelsessteder har måttet sande, at det er overordentligt svært at få ansøgere nok.

Sidste år måtte læreruddannelsesstationerne i Randers og Helsingør opgive at oprette hold. Begge læreruddannelsessteder blev oprettet i 2018, fordi man også den gang ønskede flere færdiguddannede lærere i provinsen.

Aftale: Læreruddannelse i Svendborg og Hillerød bliver en realitet 

Minister: Vi opretter en hel læreruddannelse

Folkeskolen.dk spurgte derfor til dagens pressemøde uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), hvorfor hun tror, at de kommende uddannelser i Svendborg og Hillerød bliver en succes i modsætning til uddannelserne i Randers og Helsingør.

"Først og fremmest oprettede man uddannelsesstationerne uden at ændre strukturerne bag. Det vil sige, at man ikke gik ind og tog ansvar for de unges søgemønstre, og man gik heller ikke ind og sikrede en varig økonomi", lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen med henvisning til, at man politisk ønsker at reducere antallet af pladser i landets fire største byer, og at man med den politiske aftale giver mere tilskud til uddannelser uden for storbyerne.

»Fandtes uddannelsen ikke i Randers, havde jeg ikke taget den« 

Uddannelsesministeren understregede også, at de nye læreruddannelsessteder er fulde uddannelser til forskel for Randers og Helsingør, hvor uddannelserne er såkaldte uddannelsesstationer.

"Uddannelsesstationerne er en hybrid, hvor det ikke er en hel uddannelse, og derfor skal man alligevel ind til en storby. Det her er et markant anderledes greb med varig økonomisk højere ramme for at drive uddannelse uden for de største byer. Det bliver helt afgørende. Det er jeg slet ikke i tvivl om".

Aftale går imod nye anbefalinger

Formandskabet for Rådet for Børns Læring har meldt klart ud, at der ikke er brug for flere læreruddannelser end de nuværende 18. Flere små læreruddannelser kan nemlig føre til dårligere læreruddannelser, fordi det bliver vanskeligt at skaffe undervisere nok, vurderer formandskabet.

To læreruddannelsessteder dropper årgang 2020 på grund af manglende søgning 

Men det er ikke en frygt, regeringen deler, lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen på pressemødet.

"Jeg vil gerne understrege, at jeg oplever en meget stærk, faglig identitet på vores små uddannelser i det her land. Uanset om det er Nørre Nissum, Hjørring eller et helt tredje sted, så er det rigtigt gode uddannelser. Vi har også tidligere set en række lukninger af læreruddannelser. Nu prøver vi at rulle den udvikling et skridt tilbage - bl.a. ved at sige, at vi ser et potentiale for lærere i Svendborg og Hillerød", sagde hun og fortsatte:

"Jeg vil absolut håbe, at det er en udvikling, vi kommer til at bygge ovenpå. Selvfølgelig med kvalitet, men det tror jeg også helt sikkert på er muligt", kom det fra ministeren.  

Foruden Randers og Helsingør eksisterer der i dag også en uddannelsesstation i Holstebro.

Rådsformænd vil lukke færre ind på læreruddannelsen via kvote 2