Næsten 400 elever fra over 200 grundskoler skal dyste i dansk, matematik og idræt, når afgørelsen i DM i fagene holdes for første gang i morgen.
Næsten 400 elever fra over 200 grundskoler skal dyste i dansk, matematik og idræt, når afgørelsen i DM i fagene holdes for første gang i morgen.

DM i morgen: "Fedt at dyrke elevernes talenter"

I morgen skal næsten 400 8.- og 9.-klasseelever fra hele landet dyste i dansk, matematik og idræt ved det første DM i fagene nogensinde. Konkurrencen gør det sejt at gå op i fagene, siger lærer Tommy Sjøner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er fedt at dyrke, at eleverne er gode til noget særligt. Det mener Tommy Sjøner, som er lærer på Lystrup Skole nord for Aarhus. Derfor synes han også, DM i fagene er en rigtig god ide.

Når både regions- og landsmesterskaberne går løs i morgen i Nørresundby, skal næsten 400 elever fra hele landet dyste individuelt eller på hold i dansk, matematik eller idræt. Lystrup Skole er repræsenteret af to piger fra 8. klasse, som har kvalificeret sig i matematik.

"Vi har gjort meget ud af at fortælle de to piger, at det er sejt, at de er gået videre. Med kvalificeringen er det blevet italesat fra både lærere og elever, at det er sejt at være god til fagene. Det gør det mere okay at nørde ting og gerne at ville fagene", forklarer Tomme Sjøner og tilføjer:

"Det er fedt at dyrke det, eleverne er gode til - at nørde deres styrker. De to piger er nervøse, men kammeraterne bakker op - og de har nogle veninder fra klassen, som tager med for at heppe på dem. Det bliver spændende!"

Kantinen summede af matematik

Kantinen summede af matematik

I efteråret har 8. og 9. klasseelever fra hele landets grundskoler kunnet deltage i kvalifikationen til regions- og landsmesterskabet på en online platform, hvor der også har været træningsopgaver, lærerne har kunnet øve med eleverne. 1100 elever fra mere end 200 skoler har deltaget.

På Lystrup Skole blev de dog først sent opmærksomme på, at det første DM i fagene nogensinde var i gang. Derfor samlede udskolingens matematiklærere omkring 25 matematikinteresserede elever i skolens kantine en eftermiddag, hvor eleverne blev præsenteret for konkurrencen, trænede en smule og afsluttede med at deltage online samme eftermiddag.

"Det var fedt at mærke, hvordan kantinen summede af matematik. Der var en fælles forståelse af, at de var samlet, fordi de godt kan lide og er gode til matematik. Bagefter snakkede vi videre i klasserne om de forskellige problemstillinger fra opgaverne. Det var stærkt at opleve, hvordan blandingen af elever fra 8. og 9. klasse havde et fælles fokus på det faglige", siger Tommy Sjøner.

Næste år skal DM i fagene fylde mere

Næste år skal DM i fagene fylde mere

Netop følelsen af, hvordan fagligheden kom i fokus blandt eleverne, vil skolen gerne dyrke endnu mere med DM i fagene næste år, fortæller Tommy Sjøner:

"Vi kunne ikke nå at få alle eleverne og alle tre fag med, fordi vi var så tæt på deadline, men vi oplevede, at det fælles matematikfokus var rigtig fedt for både elever og lærere. Så næste år vil vi gerne lave en hel dag med DM i fagene", siger han og forklarer, at alle elever på 8. og 9. årgang så skal være med.

"Intet lægger fast endnu, men setuppet kan være, at alle eleverne skal deltage i det eller de fag, de føler sig stærkest i. Før dagen kan vi træne med opgaverne i de forskellige fag, så eleverne kan vælge, hvad de vil deltage i - og så vil vi holde en hel dag, hvor de deltager i de forskellige kvalifikationer", fortæller matematiklæreren og fortsætter:

"Alle elever har talenter, og DM i fagene rammer bredt, fordi idræt også er med. Med en hel dag på denne måde bliver det eleverne selv, der vælger, hvad de er med i, så det bliver et tilvalg i stedet for en tvangsopgave. Jeg tror, det kan blive en rigtig sjov dag!".  

Powered by Labrador CMS