Dansk
3   4

Ellen Trane om DM i fagene: "Vi hylder den elev, der er dygtig"

Danske Skoleelever og Undervisningsministeriet skyder i dag DM i Fagene i gang. Det er første gang, der afholdes Danmarksmesterskab i folkeskolens fag.

I dag kickstartes DM i Fagene med et arrangement på Nørre Fælled Skole. Det er første år, der afholdes DM i Fagene.

"Med DM i Fagene sætter vi fokus på, at det er sejt at være dygtig til fagene, og på den måde hylder vi de mange elever, der hver dag gør sig umage og bliver fagligt dygtige af at gå i skole", udtaler minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

"Når det handler om idræt, tør vi godt dyrke talenterne, men det kniber med at hylde den elev, der er dygtig til for eksempel matematik. Jeg håber, at DM i Fagene kan være med til at gøre det klart, at det faktisk er smart at være fagligt dygtig", tilføjer ministeren.

DM i Fagene

• Kickstarten finder sted onsdag den 26. oktober kl. 10:30-12:00 på Nørre Fælled Skole, Biskop Krags Vænge 7, 2100 København Ø.
• DM i Fagene drives af Danske Skoleelever sammen med et konsortium bestående af;
Aalborg Kommune, Randers Kommune, Via University College, Professionshøjskolen Metropol, Danmarks Matematiklærerforening, Danmarks Privatskoleforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, LO, Alinea, Det Danske Spejderkorps og Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.
• DM i Fagene er finansieret af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling med 10 millioner kroner i foreløbigt tre år. Herudover bidrager alle konsortiets medlemmer med en egenfinansiering på 100.000 kr. hver.
• Alle opgaverne til DM i Fagene kvalitetssikres af Danmarks Matematiklærerforening og Via University College.
• Skolekvalifikationen foregår via en online platform på dmifagene.dk. De regionale mesterskaber og landsmesterskabet foregår ved, at eleverne mødes fysisk og dyster i casebasserede opgaver, der er udarbejdet i samarbejde med en række danske virksomheder, blandt andet Dansk Supermarked, Jysk, Novozymes, og Energi Fyn.

Danske Skoleelever: I orden at være dygtig i skolen

Artiklen fortsætter under banneret

Danske Skoleelever deler ministerens synspunkt. Det skal være legitimt at være dygtig i skolen, mener foreningen.

"Ofte er det ikke særligt sejt at være dygtigt i skolen, og nogle steder bliver der ligefrem set ned på dem, der går op i, hvad de lærer i de forskellige fag. Derfor er jeg rigtig glad for initiativet til DM i Fagene", siger formanden for Danske Skoleelever, Jens Vase.

"Jeg håber, at DM i fagene kan være med til at sætte fokus på, at det faktisk er fedt at blive dygtigere i skolen", tilføjer han.

Initiativet til oprettelsen af et DM i fagene i folkeskolen er udgået fra Undervisningsministeriet, og Danske Skoleelevers sekretariat er arrangør for mesterskaberne. Ministeriet betaler gildet. Ti millioner kroner. Et større konsortium, bestående af blandt andet Undervisningsministeriet og Danmarks Matematiklærerforening, står bag Danske Skoleelever.

Spot på talenter

"DM i Fagene er Danmarksmesterskaberne i folkeskolens fag. Konkurrencen skal være med til at sætte spot på talenter og det at være dygtig i skolen", skriver ministeriet i sin pressemeddelelse.

Her første år konkurrerer eleverne - mand mod mand eller hold mod hold - i fagene dansk, matematik eller idræt. Planen er, at konkurrencen bliver udvidet til flere af folkeskolens fag over de næste tre år.

DM i Fagene er inspireret af DM i Skills, hvor erhvervsskoleelever konkurrerer om at være dygtigst inden for de forskellige erhvervsuddannelser.

'De stolte nørder'

"I DM i Fagene får elever fra folkeskoler og frie grundskoler mulighed for at dyste med og mod hinanden i folkeskolens fag. DM i Fagene skal sætte fokus på forskellige fagligheder under overskriften 'De stolte nørder'", skriver Undervisningsministeriet.

"Projektet skal være med til at udvikle læringsmiljøer, hvor det at have lyst til at være dygtig skal opfattes positivt af eleverne. DM i Fagene har både fokus på elevernes interesse for fagene og på koblingen mellem fagene og det omkringliggende samfund som videreuddannelse og det fremtidige arbejdsmarked", tilføjer ministeriet.

DM i Fagene starter så her i dag med skolekvalifikationer, hvor eleverne deltager via en online platform, og i begyndelsen af januar 2017 bliver der holdt regionale mesterskaber.

Den 3. februar 2017 bliver der så afholdt landsmesterskabet, hvor danmarksmestrene findes.

8. og 9. klasse

I år er det elever fra 8. og 9. klasse, der deltager. De konkurrerer individuelt mod hinanden. Andre er på et hold, der så er oppe mod andre hold. Der bliver kåret vindere både i de enkelte fag og et vinderhold.

"Konsortiet bag DM i Fagene har planer om at udvide mesterskaberne til flere af folkeskolens fag og åbne for, at elever fra flere klassetrin kan deltage i de kommende år. Indtil videre er det planlagt, at DM i Fagene skal finde sted de næste tre år", skriver ministeriet.

Undervisningsministeren vil i dag sammen med repræsentanter fra konsortiet og elever fra Nørre Fælled Skole gå en 'walk'n'learn' og løse opgaver i dansk, matematik og idræt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.295 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.199 andre er allerede tilmeldt