Her får eleverne altid høje fransk-karakterer

Hvor er eleverne typisk ekstra skarpe til at mestre det franske sprog? Få svaret her og se, hvordan eleverne i din kommune plejer at klare sig sammenlignet med resten af landet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skal man finde to kommuner, hvor eleverne har det med at brillere til eksamen i enten mundtlig eller skriftlig fransk, så gør man nok klogt i at kigge mod Fredensborg og Gentofte Kommune.

Men mens vi venter på svar på, hvordan eleverne i år har klaret sommerens prøver, har redaktionen kigget på, hvilke kommuner og skoler der typisk har elever, der scorer højt i tyskprøven. Folkeskolen.dk/tyskfransk har kigget i Undervisningsministeriet datavarehus over, hvordan karaktergennemsnit har udviklet sig over de seneste syv år fra 2012 til 2018.

Fransk er som bekendt et udtræksfag, hvorfor det år for år vil være forskelligt, hvilke af de relativt få skoler med fransk på skemaet, der bliver udtrukket til at holde prøve i faget. Eleverne kan trække en skriftlig eller mundtligt prøve.

Gennemgangen viser, at de tidligere årgange på skolerne i Fredensborg Kommune udmærker sig ved samlet at have det højeste karaktergennemsnit ved den mundtlige prøve i fransk i løbet af den syvårige periode fra 2012 til 2018. Snittet for de syv år lyder på 8,3.

I samme periode har tidligere elever i Gentofte Kommune bidraget til, at kommunen kan fremvise det højeste karaktergennemsnit i prøverne i skriftlig fransk i samme periode. Kommunens snit viser sig at være på 8,0.

Brøndby og Næstved i bunden

Gennemgangen af karaktergennemsnittene viser også, at eleverne i Brøndby og Næstved Kommune omvendt har fundet det franske sprog mere udfordrende.

Brøndby Kommune har det laveste snit for de skriftlige prøver med et snit på 4,7, mens eleverne i Næstved Kommune over de syv år har præsteret et snit på 4,4 ved den mundtlige prøve.

Find din egen kommunes placering ved at indsaste kommunens navn i nedenstående søgefelt


 

 

Ingen forskel på mundtligt og skriftligt snit

Modsat tysk er der ikke den store forskel på det landsdækkende karaktergennemsnit for den mundtlige og skriftlige prøve. Folkeskolen.dk's gennemgang viste, at det landsdækkende gennemsnit var højere ved prøven i skriftlig tysk hvert af de syv år. Over den samlede periode gav det en karakterforskel på 1,2.

Sådan er det slet ikke for prøverne i fransk. I perioden er der kun en forskel på 0,2 karakterpoint, og her er det de mundtlige karakterer, der er de højeste.

Samlet har eleverne på skoler i region Syddanmark haft det højeste snit i både de mundtlige og skriftlige prøver over de syv år med et snit på 7,5 i begge prøver.

)

Ved sidste års prøver i skriftlig fransk fik eleverne fra Hærvejsskolen ved Aabenraa det højeste karaktersnit med et snit på 10,0. Fredensborg Skole scorede samme år det højeste snit ved den mundtlige prøve med et snit på 9,8.

Var eleverne oppe i fransk på din skole ved prøverne i 2018, kan du finde din skoles placering ved at indtaste skolens navn i nedenstående søgefelt.

Powered by Labrador CMS