DLF-kongres '19
0   33

Lærerne holder kongres: Kampvalg om næstformandsposten og debat om arbejdstid

Danmarks Lærerforenings øverste ledelse skal vælges, lærernes folkeskoleideal skal vedtages, og de kommende arbejdstidsforhandlinger mellem DLF og KL skal debatteres. Følg kongressen live her:

Kongressens dag 3

Kongressens dag 2

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskoleideal

Kongressen skal i år tage stilling til det folkeskoleideal, som DLF begyndte at udvikle allerede i 2016. DLF satte arbejdet på pause i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2018, men nu er folkeskoleidealet færdigudviklet. Det består af ti centrale elementer, som beskriver foreningens syn på folkeskolen. Idealet kan bruges af lærere, kredse og DLF centralt til at kvalificere debatten om folkeskolens udvikling. 

Arbejdstidsforhandlinger

Hvordan ser de lokale arbejdstidsaftaler ud rundtom i landet? Det spørgsmål besvarer formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen på kongressen, når han fremlægger en kortlægning af lokalaftalerne og ser frem mod de kommende centrale arbejdstidsforhandlinger.

16. december afleverer den arbejdstidskommission, som KL's og lærernes forhandlere blev enige om at nedsætte ved overenskomstforhandlingerne sidste år, en rapport. Herefter kan forhandlingerne gå i gang. Allerede nu har DLF bebudet, at kommissionens rapport udløser en ekstraordinær kongres, som bliver afholdt 5. februar næste år.

Er DLF gearet til fremtiden?

Under overskriften: »Er vi gearet til fremtiden?« lægger DLF's hovedstyrelse op til, at organisationen frem mod 2020 ser nærmere på blandt andet økonomien, nærheden til medlemmerne og medlemmernes adgang til Lærerforeningens forskellige tilbud. I debatten kan spørgsmål om størrelsen på lærerkredse og administration i kredsene komme frem. Beslutter kongressen at gå videre med arbejdet i form af analyser og pilotprojekter, kan det betyde, at DLF i 2020 skal se på, om der på den baggrund skal ske ændringer i DLF's organisation.

Formands- og næstformandsvalg

Kongressen varer tre dage, og spændingen om valg af formand og næstformand bliver efter planen holdt til det allersidste. Formand Anders Bondo Christensen genopstiller. Foreløbig som eneste kandidat. Derimod er der lagt op til kampvalg om næstformandsposten, hvor formand for Ballerup Lærerforening og hovedstyrelsesmedlem Morten Refskov udfordrer den siddende næstformand Dorte Lange. Anders Bondo Christensen har meddelt, at han støtter Dorte Lange, og at han ikke kan se sig selv i et formandskab sammen med Morten Refskov. Det har i kommentarspor på folkeskolen.dk skabt diskussion om, hvorvidt Anders Bondo går af, hvis Morten Refskov bliver valgt til næstformand, og hvordan en ny formand så skal vælges. Det er ved redaktionens slutning ikke lykkedes Folkeskolen at få afklaret dette.

Kontingent og vedtægtsændringer

Hovedstyrelsen lægger op til, at der ikke skal ske ændringer i prisen for at være medlem af DLF. Kongressen kan debattere, om det er den rigtige beslutning. Derudover er der et ønske om, at der skal afsættes flere penge til hovedstyrelsens fratrædelsesordning, hvor afgående hovedstyrelsesmedlemmer blandt andet får tilbudt efteruddannelse. Udgiften er ikke steget siden 2007. Nu lægges der op til, at satsen stiger, så det passer med de pris- og lønfremskrivelser, der har været siden 2007. Derudover bliver der lagt op til enkelte vedtægtsændringer, blandt andet at pensionister først 12 år efter pensionsalderen kan opnå kontingentfritagelse - i dag er det ti år.

Kongressens dag 1


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ