Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen fremlægger en kortlægning af lokale arbejdstidsaftaler på kongressen. (Arkivbillede).

83 kommuner og kredse har skrevet under på ønsket om en god skole

Danmarks Lærerforening har kortlagt de lokale arbejdstidsaftaler, som lærerne over hele landet arbejder under. Kortlægningen vil blive fremlagt på DLF’s kongres i næste uge.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formuleringer som »god skole« og »god undervisning« fylder i de lokale aftaler for lærernes arbejdstid, som 83 kommuner har indgået med den lokale lærerkreds. Det fortæller formand for DLF's overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen på baggrund af en kortlægning, som forhandlingsafdelingen i Danmarks Lærerforening (DLF) har foretaget.

»Det er noget, lov 409 slet ikke beskæftiger sig med«, siger Gordon Ørskov Madsen og fremhæver også, at de fleste af de lokale aftaler forpligter lederne til at planlægge lærernes arbejdstid, følge op på arbejdsopgaverne og fordele opgaverne blandt lærerne.

Lærer: »Det betyder mest, at vi har fået sikret noget forberedelsestid«

Han skal på DLF's kongres i næste uge fremlægge kortlægningen af de lokale aftaler, og han synes, at aftalerne sender et vigtigt signal:

»Lokale aftaler har forbedret lærernes arbejdsliv. Kommuner og kredse har i fællesskab fundet løsninger, som de vurderer er gavnlige og udgør bedre rammer for lærernes arbejde end lov 409«.

Kortlægningen skal bruges til at hjælpe de enkelte kredse, når de forhandler lokale forhold, og så er den også et godt redskab, når KL og DLF i det nye år skal til at forhandle centralt om lærernes arbejdstid. Men en central arbejdstidsaftale vil ikke erstatte de lokale aftaler, understreger Gordon Ørskov Madsen:

»Vi er ikke uenige med KL om, at lokale aftaler er en god mulighed. Det viser kommunerne og kredsene jo også ved i stort omfang at indgå lokale aftaler. Men vi skal have en central aftale på plads, så vi har noget, der har værdi for alle, og som er forpligtende for alle. En central aftale skal sikre nogle rettigheder for alle - også i de kommuner, der stadig hænger i bremsen«.

Lærerne holder kongres: Kampvalg om næstformandsposten og debat om arbejdstid