Flere skoler med høj andel af tosprogede går fri for de obligatoriske sprogprøver. Det skal der laves om på, mener Dansk Folkepartis folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen.

Skole med 96 pct tosprogede undgår sprogprøver: DF kræver ændring

Ifølge Alex Ahrendtsen kommer det helt bag på forligskredsen, at en del skoler med rigtig mange tosprogede elever ikke er omfattet af ghettopakkens obligatoriske sprogprøver. Det skal der ændres på hurtigst muligt, mener Dansk Folkeparti-ordføreren.

Publiceret

Bagom de obligatoriske sprogtest

  • Alle elever i børnehveklassen på de omfattede skoler skalgennemføre op til tre obligatoriske prøveforsøg og et fjerdefrivilligt forsøg for at blive vurderet sprogparat indenpåbegyndelse af 1. klasse
  • Såfremt en elev bliver vurderet sprogparat, er elevenssprogkundskaber tiltrækkelige til at påbegynde undervisningen i 1.klasse efter sommerferien, og eleven skal ikke længere deltage isprogprøver eller sprogstimuleringsforløb
  • Elever på 1.-9. klassetrin på de pågældende skoler, sommodtager undervisning i dansk som andetsprog, skal også igennem enobligatorisk sprogprøve som en forudsætning for at kunne opgøre medat modtage undervisning i dansk som andetsprog
  • Vurderes eleven ikke sprogparat ved det tredje obligatoriskeeller fjerde frivillige sprogprøveforsøg, skal denne somudgangspunkt igen undervises på samme klassetrin i detefterfølgende skoleår
  • En elev kan maksimalt gå to klassetrin om - én gang ved prøveni børnehaveklasse og én gang i løbet af 1. til 9. klasse
  • Formålet med sprogprøven er "at styrke elevernes sprogligeforudsætninger for at få et godt udbytte af deres skolegang"

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Søndervangskolen i Viby er flere end ni ud af ti elever tosprogede.

På trods af det er skolen ikke omfattet af de obligatoriske sprogprøver. På regeringens liste over ghettoskoler står skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne er bosat i boligområder, der inden for de seneste tre år har været på listen over udsatte boligområder. Det gælder altså ikke Søndervangskolen, og den er ikke den eneste folkeskole med mange tosprogede, der kan styre udenom de famøse stopprøver.

Indskolingsleder: "Vi gør skolen børneparat" 

Det var Alex Ahrendtsen, folkeskoleordfører for Dansk Folkeparti, ikke umiddelbart klar over. Men han vil nu se på sagen og forsøge at få forligskredsen med på at ændre konstruktionen, så skoler med mange tosprogede, der ikke er rubriceret med ghetto-mærkatet, også skal igennem de obligatoriske sprogprøver:

"Det må vi jo bare lave om, så de skoler også bliver omfattet. Det er en smutter. Jeg vil klart anbefale, at vi ændrer det i forligskredsen".

"Vi havde simpelthen ikke tænkt på, at der kunne være skoler, der lå uden for ghetto-områderne, men hvor der stadig er mange tosprogede elever. Det bliver vi nødt til at lave om, og det er en mindre justering".

Folkeskolen.dk har fundet otte folkeskoler på landsplan med enten mere end 50 procent tosprogede/ elever med udenlandsk herkomst, som ikke er på regeringens liste over ghettoskoler. Skolerne på listen skal gennemføre sprogprøver for alle elever i børnehaveklassen og for eleverne med dansk som andetsprog højere oppe i skoleforløbet.

Her er de 27 folkeskoler, hvor elever kan dumpe børnehaveklassen

 

 

Søndervangskolen savner ikke sprogprøver

Søndervangskolen i Viby ved Aarhus har en meget en stor andel af indvandrere og efterkommere i skolen, selvom eleverne altså ikke bor i ghettoområde. 

Men ifølge skoleleder Rani Hørlyck har skolen ikke behov for sprogtest i børnehaveklassen, bl.a. på grund af et godt samarbejde med dagtilbud, før eleverne starter i skole, og fordi eleverne i forvejen bliver testet - både løbende og systematisk efter skolestart.

Så Rani Hørlyck beklager på ingen måde, at skolen ikke er omfattet af ghettopakken.

"Min anke er, at elever risikerer at gå om. Personligt synes heller ikke om, at små børn skal være tvunget til at gå i sommerskole", siger Rani Hørlyck.

Hun lader sig dog heller ikke skræmme af Alex Ahrendtsens planer om at indlemme Søndervangskolen i sprogprøverne:

"I så fald skal han jo først have flertal i forligskredsen til dette, og sker det, så er det jo rammere, vi skal arbejde indenfor, og naturligvis vil gøre, og så samarbejder vi jo med de andre skoler, som også er omfattet af de obligatoriske prøver. Sprogprøverne vil bare erstatte de andre ting, vi laver nu. Det vil hverken være nyt eller revolutionerende".

Ifølge kvalitetsrapporten for 2017 er 96 procent af eleverne på Søndervangskolen tosprogede.

DF stod bag de nye stopprøver i 1.-9. klasse