Dansk som andetsprog
2   38

Skole med 96 pct tosprogede undgår sprogprøver: DF kræver ændring

Ifølge Alex Ahrendtsen kommer det helt bag på forligskredsen, at en del skoler med rigtig mange tosprogede elever ikke er omfattet af ghettopakkens obligatoriske sprogprøver. Det skal der ændres på hurtigst muligt, mener Dansk Folkeparti-ordføreren.

På Søndervangskolen i Viby er flere end ni ud af ti elever tosprogede.

På trods af det er skolen ikke omfattet af de obligatoriske sprogprøver. På regeringens liste over ghettoskoler står skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne er bosat i boligområder, der inden for de seneste tre år har været på listen over udsatte boligområder. Det gælder altså ikke Søndervangskolen, og den er ikke den eneste folkeskole med mange tosprogede, der kan styre udenom de famøse stopprøver.

Det var Alex Ahrendtsen, folkeskoleordfører for Dansk Folkeparti, ikke umiddelbart klar over. Men han vil nu se på sagen og forsøge at få forligskredsen med på at ændre konstruktionen, så skoler med mange tosprogede, der ikke er rubriceret med ghetto-mærkatet, også skal igennem de obligatoriske sprogprøver:

"Det må vi jo bare lave om, så de skoler også bliver omfattet. Det er en smutter. Jeg vil klart anbefale, at vi ændrer det i forligskredsen".

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi havde simpelthen ikke tænkt på, at der kunne være skoler, der lå uden for ghetto-områderne, men hvor der stadig er mange tosprogede elever. Det bliver vi nødt til at lave om, og det er en mindre justering".

Folkeskolen.dk har fundet otte folkeskoler på landsplan med enten mere end 50 procent tosprogede/ elever med udenlandsk herkomst, som ikke er på regeringens liste over ghettoskoler. Skolerne på listen skal gennemføre sprogprøver for alle elever i børnehaveklassen og for eleverne med dansk som andetsprog højere oppe i skoleforløbet.

 

Bagom de obligatoriske sprogtest

  • Alle elever i børnehveklassen på de omfattede skoler skal gennemføre op til tre obligatoriske prøveforsøg og et fjerde frivilligt forsøg for at blive vurderet sprogparat inden påbegyndelse af 1. klasse
  • Såfremt en elev bliver vurderet sprogparat, er elevens sprogkundskaber tiltrækkelige til at påbegynde undervisningen i 1. klasse efter sommerferien, og eleven skal ikke længere deltage i sprogprøver eller sprogstimuleringsforløb
  • Elever på 1.-9. klassetrin på de pågældende skoler, som modtager undervisning i dansk som andetsprog, skal også igennem en obligatorisk sprogprøve som en forudsætning for at kunne opgøre med at modtage undervisning i dansk som andetsprog
  • Vurderes eleven ikke sprogparat ved det tredje obligatoriske eller fjerde frivillige sprogprøveforsøg, skal denne som udgangspunkt igen undervises på samme klassetrin i det efterfølgende skoleår
  • En elev kan maksimalt gå to klassetrin om - én gang ved prøven i børnehaveklasse og én gang i løbet af 1. til 9. klasse
  • Formålet med sprogprøven er "at styrke elevernes sproglige forudsætninger for at få et godt udbytte af deres skolegang"

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

 

Søndervangskolen savner ikke sprogprøver

Søndervangskolen i Viby ved Aarhus har en meget en stor andel af indvandrere og efterkommere i skolen, selvom eleverne altså ikke bor i ghettoområde. 

Men ifølge skoleleder Rani Hørlyck har skolen ikke behov for sprogtest i børnehaveklassen, bl.a. på grund af et godt samarbejde med dagtilbud, før eleverne starter i skole, og fordi eleverne i forvejen bliver testet - både løbende og systematisk efter skolestart.

Så Rani Hørlyck beklager på ingen måde, at skolen ikke er omfattet af ghettopakken.

"Min anke er, at elever risikerer at gå om. Personligt synes heller ikke om, at små børn skal være tvunget til at gå i sommerskole", siger Rani Hørlyck.

Hun lader sig dog heller ikke skræmme af Alex Ahrendtsens planer om at indlemme Søndervangskolen i sprogprøverne:

"I så fald skal han jo først have flertal i forligskredsen til dette, og sker det, så er det jo rammere, vi skal arbejde indenfor, og naturligvis vil gøre, og så samarbejder vi jo med de andre skoler, som også er omfattet af de obligatoriske prøver. Sprogprøverne vil bare erstatte de andre ting, vi laver nu. Det vil hverken være nyt eller revolutionerende".

Ifølge kvalitetsrapporten for 2017 er 96 procent af eleverne på Søndervangskolen tosprogede.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
567 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
496 andre er allerede tilmeldt