88 procent af skolerne har oprettet madkundskab som det nye toårige valgfag med obligatorisk praktisk prøve, viser en undersøgelse, som folkeskolen.dk har gennemført.

Nye valgfag: Nu bliver eksamen skrevet ind i læseplanerne

Selvom der ikke er nye mål eller læseplaner til de toårige valgfag i madkundskab og håndværk og design, så lover Undervisningsministeriet nu at skrive ind i de eksisterende planer, at eksamen er obligatorisk. Og der er også prøvevejledninger på vej til de praktisk-musiske fag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere i madkundskab og håndværk og design har været forvirrede. De elever, der har valgt fagene i 8. og 9. klasse kan vælge at gå til en prøve. Men de elever, der fra i år har valgt et af fagene i 7. klasse, skal op til en obligatorisk afgangseksamen.

Fro Undervisningsministeriet har meldt ud, at der ikke kommer nye læseplaner og undervisningsvejledninger i år til de to-årige obligatoriske valgfag - ud fra en betragtning om, at der allerede findes planer for et toårigt valgforløb i de to fag. Men i de planer står netop, at prøven efter valgfaget er frivillig, og det har skabt tvivl blandt lærere og elever over hele landet. 

Foreningen for Madkundskab rettede i sidste uge henvendelse til Børne- og Undervisningsministeriet og opfordrede til, at der sker en hastepræcisering af planerne.

Madkundskabslærere ønsker hasteændring af Fælles Mål for nyt valgfag

Planerne bliver "snart" opdateret

Og nu lover ministeriet så over for folkeskolen.dk, at planerne vil blive præciseret.

 "Som led i EUD-aftalen af 22. november 2018 blev det besluttet, at alle elever i 8. klasse skal aflægge en obligatorisk prøve i ét af de fire toårige praktisk/musiske valgfag (musik, billedkunst, madkundskab samt håndværk og design) i skoleåret 20/21. Førhen var prøven valgfri, og ministeriet vil selvfølgelig sørge for, at læseplanerne og undervisningsvejledningerne er opdaterede, så det fremgår, at prøven i maj 2021 er obligatorisk. Ministeriet vurderer, at denne ændring ikke i sig selv giver anledning til at justere Fælles Mål", lyder meldingen.

På spørgmålet om, hvornår præciseringen sker, svarer ministeriet: 

"Snart". 

Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson glæder sig over, at ministeriet har lyttet til opfordringerne om at præcisere.

"Det er en kærkommen og tiltrængt præcisering. Men god og hurtig opfølgning på vores opfordring. Dejligt med det gode samarbejde vi har med vores Undervisningsministerium", lyder det fra Lone Carlson.

Forlig med obligatorisk praktisk prøve og præmie for 10. klasse på erhvervsskole 

Prøvevejledninger forventes klar til efteråret 

Samtidig er man i ministeriet i gang med arbejdet med nye prøvevejledninger til alle de fire praktisk-musiske udskolingsfag. 

"Ministeriet vil snart offentliggøre de nye  prøvevejledninger for de praktisk/musiske valgfag, hvor lærerne blandt andet kan få inspiration til forberedelsen og gennemførslen af prøven. Prøvevejledningerne afventer den reviderede prøvebekendtgørelse, som er under udarbejdelse og vil blive sendt i ekstern høring snarest muligt med henblik på at kunne udstedes i efteråret", lyder det fra ministeriet.     

Lone Carlson har i næste uge møde med ministeriet om netop prøvevejledningerne.

Lærer: Eksamen gavner madkundskab