Madkundskab
1   9

Nye valgfag: Nu bliver eksamen skrevet ind i læseplanerne

Selvom der ikke er nye mål eller læseplaner til de toårige valgfag i madkundskab og håndværk og design, så lover Undervisningsministeriet nu at skrive ind i de eksisterende planer, at eksamen er obligatorisk. Og der er også prøvevejledninger på vej til de praktisk-musiske fag.

Lærere i madkundskab og håndværk og design har været forvirrede. De elever, der har valgt fagene i 8. og 9. klasse kan vælge at gå til en prøve. Men de elever, der fra i år har valgt et af fagene i 7. klasse, skal op til en obligatorisk afgangseksamen.

Fro Undervisningsministeriet har meldt ud, at der ikke kommer nye læseplaner og undervisningsvejledninger i år til de to-årige obligatoriske valgfag - ud fra en betragtning om, at der allerede findes planer for et toårigt valgforløb i de to fag. Men i de planer står netop, at prøven efter valgfaget er frivillig, og det har skabt tvivl blandt lærere og elever over hele landet. 

Foreningen for Madkundskab rettede i sidste uge henvendelse til Børne- og Undervisningsministeriet og opfordrede til, at der sker en hastepræcisering af planerne.

Planerne bliver "snart" opdateret

Artiklen fortsætter under banneret

Og nu lover ministeriet så over for folkeskolen.dk, at planerne vil blive præciseret.

 "Som led i EUD-aftalen af 22. november 2018 blev det besluttet, at alle elever i 8. klasse skal aflægge en obligatorisk prøve i ét af de fire toårige praktisk/musiske valgfag (musik, billedkunst, madkundskab samt håndværk og design) i skoleåret 20/21. Førhen var prøven valgfri, og ministeriet vil selvfølgelig sørge for, at læseplanerne og undervisningsvejledningerne er opdaterede, så det fremgår, at prøven i maj 2021 er obligatorisk. Ministeriet vurderer, at denne ændring ikke i sig selv giver anledning til at justere Fælles Mål", lyder meldingen.

På spørgmålet om, hvornår præciseringen sker, svarer ministeriet: 

"Snart". 

Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Carlson glæder sig over, at ministeriet har lyttet til opfordringerne om at præcisere.

"Det er en kærkommen og tiltrængt præcisering. Men god og hurtig opfølgning på vores opfordring. Dejligt med det gode samarbejde vi har med vores Undervisningsministerium", lyder det fra Lone Carlson.

Prøvevejledninger forventes klar til efteråret 

Samtidig er man i ministeriet i gang med arbejdet med nye prøvevejledninger til alle de fire praktisk-musiske udskolingsfag. 

"Ministeriet vil snart offentliggøre de nye  prøvevejledninger for de praktisk/musiske valgfag, hvor lærerne blandt andet kan få inspiration til forberedelsen og gennemførslen af prøven. Prøvevejledningerne afventer den reviderede prøvebekendtgørelse, som er under udarbejdelse og vil blive sendt i ekstern høring snarest muligt med henblik på at kunne udstedes i efteråret", lyder det fra ministeriet.     

Lone Carlson har i næste uge møde med ministeriet om netop prøvevejledningerne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
729 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.141 andre er allerede tilmeldt

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
682 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.543 andre er allerede tilmeldt