Fælles mål
0   17

Nye faghæfter til historie og samfundsfag: "Det skulle være mere konkret - det er lykkedes"

Folkeskolen og fagenes formål har fået en fremtrædende rolle i de nye faghæfter til samfundsfag og historie - som indeholder læseplan og undervisningsvejledning til fagene. Desuden er der konkrete anvisninger til, hvordan eleverne i højere grad kan producere viden selv.

Færre bindende læringsmål. Det var resultatet, da et politisk flertal på Christiansborg efter lang tids debat om Fælles Mål blev enige om at slække på kravene til, hvor mange obligatoriske flueben lærerne skulle sætte ved, hvad eleverne skal kunne efter endt undervisning.

Det skete i 2017. Men først nu - en uge inde i skoleåret 2019/20 - er ministeriet klar med de nye faghæfter til lærerne, der skal undervise efter de reviderede krav.

Foreningen for Lærere i Historie og Samfundsfag (Falihos) har haft en repræsentant med i de arbejdsgrupper, der har udarbejdet et udkast til ministeriet til, hvordan de nye faghæfter skulle se ud.

Formand Dennis Hornhave Jacobsen var med til at udarbejde forslag til det nye faghæfte i historie, mens bestyrelsesedlem Christian Arnth Jørgensen har siddet i samfundsfags-arbejdsgruppen.

Artiklen fortsætter under banneret

Dennis Hornhave Jacobsen er tilfreds med resultatet, som han mener ligger meget tæt på det, arbejdsgruppen nåede frem til.

"I historie lagde vi meget vægt på, at historie skal være et aktivt fag. Det er et fag, der kan aktivere eleverne, og som har en kulturel brugsværdi for dem. De kan være aktive vidensproducenter og skal ikke bare konsumere viden", siger han.

"Desuden har vi haft fokus på, at hæftet skulle ned i lixtal. At indholdet skulle være letomsætteligt til konkret undervisning med eleverne. Den foreløbige respons fra de kollegaer, vi inddragede i processen er, at det er lykkedes".

"Jeg synes, man har valgt en klog struktur, hvor det er synligt og gennemskueligt, hvad man som lærer skal med vejledningen og læseplanen", siger han.

Formålet forrest

En vigtig forskel på de gamle og de nye faghæfter er, at både folkeskolens og fagenes formål har fået en mere fremtrædende plads.

Det indgik i opdraget til arbejdsgruppen, at faget skal tænkes igennem formålet, og kun derigennem bliver komptenceområderne relevante, fortæller Dennis Hornhave Jacobsen.

"Den ambition kan man både se i strukturen i hæftet, hvor man møder formålet som noget af det første, men også i de konkrete formuleringer", siger han.

"Meningen er at give lærerne øget professionelt råderum ved at undervisningen skal være mere formåls- og mindre læringsmålsstyret. At reducere nogle af de uhensigtsmæssige bindinger, der var i de gamle mål".

Innovativ historie

Dennis Hornhave Jacobsen understreger, at faghæftet er ministeriets dokument, som er lavet på baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger. Umiddelbart indeholder det dog ved første gennemlæsning ingen overraskelser for ham.

"Især er jeg begejstret over, at innovation får lov at fylde så meget i historiefaget. Det har ellers tradtionelt været andre fag, der har fået lov at tage ejerskab over noget, der burde være et tværgående område", siger han.

"Jeg synes virkelig, at innovation har mulighed for at tale ind i nogle af de nye elementer og dimensioner i faget, som lærerne kan havde svært ved at få hånd om - for eksempel historiebrug. Det peger på noget af det, faget kan, men som typisk kan være underprioriteret".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.329 andre er allerede tilmeldt