Ikke-læreruddannede
7   37

Kommune sparer millioner på at hyre vikarer uden læreruddannelse

Der er mange penge at spare på at bruge nyudklækkede studenter frem for læreruddannede som løse vikarer. På Frederiksberg sparer kommunen næsten tre millioner kroner om året ved at bruge ikke-læreruddannede.

Frederiksberg Kommune brugte timelønnede lærervikarer uden læreruddannelse i 57.143,33 timer i skoleåret 2017-18. Til sammenligning brugte kommunen kun læreruddannede som timevikarer i 1955,92 timer i samme periode. Det viser en opgørelse, kommunens forvaltning har lavet på foranledning af lærer Daniel Panduro, som sidder i Frederiksbergs kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

Da en timevikar uden læreruddannelse skal have 52,23 kroner mindre i løn per time end en timelønnet vikar med læreruddannelse, har Frederiksberg Kommune sparet næsten tre millioner kroner på det år ved at bruge vikarer uden læreruddannelse. 

Timelønnede

Vikarer ansat i en mindre end en måned, for eksempel i et dag til dag-vikariat, eller ansatte med færre end otte ugentlige timer (sv. til 5,33 timers fremmøde), bliver du ansat på timeløn. Vikaren skal som minimum aflønnes for to arbejdstimer for hver dag, han eller hun er på arbejde, også selvom han eller hun kun har én arbejdstime. 

For uddannede lærere per time

267,83 kr.   

For ikke-uddannede per time

215,60 kr.   

(Præciseret kl. 13.35, red: Ved mere end en måneds ansættelse kan vikaren vælge at blive ansat på månedsløn)

Kilde: dlf.org  

Enhedslisten på Frederiksberg: Penge er ikke problemet

"Det vigtigste for mig er ikke det med, om kommunen sparer penge eller ej", siger Daniel Panduro til folkeskolen.dk. "For mig er det centrale kvaliteten i undervisningen. At eleverne bliver undervist af nogen, der ikke har en pædagogisk uddannelse".

Artiklen fortsætter under banneret

"Det skræmmer mig ikke, at nogle lærerstuderende eller '4.g'ere' tager en enkelt time eller ti som tilkaldevikar på en skole på Frederiksberg. Men omfanget fortæller noget om, hvor svært vi som kommune har ved at finde uddannede lærere til vores skoler".

Løsning: Central vikarpulje

Få Frederiksberg er det den enkelte skole og dennes leder, der afgør, hvem man vil bruge som timelønnet vikar. Daniel Panduro vil give lærerstuderende en lettere adgang til vikarjobbet.

"Enhedslisten på Frederiksberg planlægger at stille et forslag om at indgå en bindende aftale med den lokale læreruddannelse (Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse på Nyelandsvej på Frederiksberg, red.) hvor vi laver en central vikarpulje af 2., 3. og 4. års studerende" siger han.

"Vi kan selvfølgelig ikke love dem fuldt skema eller noget der ligner, til gengæld kan vi love at de primært kommer til at være vikarer i de fag, de har som undervisningsfag. Det kan give de studerende mere praksiserfaring og hæve kvaliteten af vikartimerne. Og samtidigt kan vi gøre vores hoser grønne overfor kommende lærere ved at vise dem vores skoler her på Frederiksberg og dermed afhjælpe kommunens generelle rekrutteringsproblem til folkeskolen".

Stort rekrutteringsproblem

Frederiksberg Kommune kæmper nemlig med at få fyldt lærerstillingerne op med læreruddannede, påpeger Daniel Panduro.

Et notat fra kommunens forvaltning viser, at 6,79 procent af kommunens månedslønnede lærere ikke har en læreruddannelse. Det svarer til knap 43 ud af 623 lærere. Af de 43 lærere er de 30 ansat i vikariater.

"På de længere vikariater og i forhold til de faste stillinger har vi en stor udfordring i forhold til at rekruttere lærere", siger Daniel Panduro.

"Dette skyldes efter min overbevisning særligt, at vores nabokommune, København, i modsætning til Frederiksberg, har en arbejdstidsaftale og dermed kan tilbyde deres lærere bedre forhold foruden højere løn og et lavere undervisningstimetal. Jeg forstår personligt godt, at lærerne søger om på den anden side af kommunegrænsen, når forholdene er bedre der. Det er en udfordring, vi i Enhedslisten selvfølgelig vil forsøge at løse i de kommende budgetforhandlinger".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
356 andre er allerede tilmeldt