Trods kritik mener dekan Mette Thunø fortsat, at en placering i Aarhus tjener Center for Børnelitteratur bedst.

Center for Børnelitteratur skal til Aarhus, fastholder dekanen

Beslutningen om at flytte Center for Børnelitteratur fra DPU i Emdrup til Campus Aarhus møder stærk kritik fra centrets forskere, og de bakkes op fra flere sider. Men det tjener forskningen bedst at flytte centret, fastholder dekan Mette Thunø.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går opponerede lektor Anna Karlskov Skyggebjerg imod beslutningen om at flytte centret til Aarhus i et debatindlæg i Politiken på vegne af centrets medarbejdere. Hun har tidligere argumenteret imod en flytning over for folkeskolen.dk. Også Jens Raahauge, formand for Dansklærerforeningens folkeskolesektion, er blandt dem, der har kritiseret beslutningen, og i dag følger videncenterleder Thomas Illum Hansen fra læremiddel.dk trop med et indlæg i Jyllands-Posten.

Kritikerne hæfter sig blandt andet ved, at centrets medarbejdere arbejder tæt sammen med forskere i ikke mindst pædagogik og didaktik på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. Og at centret har brug for fortsat at arbejde "i et skæringsfelt mellem litteratur- og medieviden, barndomsforskning, almen kulturforskning, pædagogisk forskning og forskning i undervisning", som Anna Karlskov Skyggebjerg forklarer i sit debatindlæg.

DPU forsker også i Aarhus

Intet hindrer forskerne i børnelitteratur i at fortsætte deres samarbejde med andre DPU-forskere, selv om de flytter til Aarhus, mener Mette Thunø, dekan ved Aarhus Universitets Faculty of Arts, som DPU skal være et institut under.

"DPU er i forvejen fordelt på en campus i Emdrup og en i Aarhus. Der forskes i pædagogik og didaktik begge steder, og en tredjedel af DPU's undervisningsaktivitet foregår i Aarhus. Det forskningsmiljø, man siger, centret vil gå glip af Emdrup, ligger også i Aarhus, og vi vil blive ved med at bygge flere af DPU's aktiviteter her. Der er tale om en langsigtet strategi, hvor nye stilliner slås op på Campus Aarhus", siger Mette Thunø til folkeskolen.dk

Hun mener, det vil være en styrke for centret at komme til Aarhus, fordi centrets to forskere kommer sammen med 35 andre litteraturforskere.

"I Aarhus forskes der i børneteater, musik til børn, spil til børn og børns medieforbrug. Det gør vi Center for Børnelitteratur til en del af for at skabe de bedste rammer for centrets forskning, samtidig med at vi fastholder centrets aktiviteter i Emdrup. Vi har i dag en håndfuld studerende på masteruddannelsen i børnelitteratur, men ved at gå samme med andre forskere på børneområdet kan vi i fremtiden tilbyde flere spændende undervisningsforløb", siger Mette Thunø og fortsætter:

"Jeg er selvfølgelig klar over, at centret er bygget op over ti år i Emdrup, men jeg er smule forundret over, at medarbejderne har svært ved at se fordelen ved at komme sammen med andre forskerkolleger på det æstetiske felt".

Der kommer nye ph.d.-studerende til i Aarhus

Det møder også kritik, at Mette Thunø konsekvent siger, at hun vil flytte centrets to lektorer, for reelt har centret seks medarbejdere.

"Ved ikke at regne de tidsbegrænsede ansættelser med ser dekanen bort fra en beskrivelse af tegneserien som medium, en kortlægning af 3.500 børns læsevaner, en undersøgelse af poesi for børn og en evaluering af formidlingen af børnelitteratur i belastede boligområder", skriver Anna Karlskov Skyggebjerg i Politiken.

Hertil svarer Mette Thunø.

"Der er tale om en proces, hvor de to fastansatte lektorer skal flytte til Aarhus over to år. Når de ph.d.-studerende ikke skal med, skyldes det, at de er ansat i tre år og derfor kan gøre sig færdige i Emdrup, mens kommende ph.d.-studerende vil blive ansat i Aarhus".

Langt de fleste danske universiteter har adresser forskellige steder i landet, så der er intet usædvanligt i, at DPU også ligger på to matrikler, mener Mette Thunø.

"Der er kun 300 kilometer mellem Aarhus og Emdrup, så forskningen i børnelitteratur går ikke tabt af at blive flyttet. Det vil jeg fortsat være i dialog med medarbejderne på DPU om. Vi skal mødes igen på fredag", siger Mette Thunø.