I Horsens kan man tage 10. klasse på erhvervsskolen Learnmark.

Nu skal 10. klasse erhvervsrettes: Riisager nedsætter ekspertudvalg

Uddannelsesleder for erhvervsuddannelses-10.-klassen i Randers Mads Kirk har en fortid som folkeskolelærer, men ellers er det helt andre baggrunde, der er repræsenteret i det udvalg, der nu skal gøre 10. klasse mere erhvervsrettet.

Publiceret

Alle former for 10. klasse er ispil

Ekspertudvalgets arbejde og analyserskal omfatte alle former for 10. klasseaktivitet, dvs.:
  • Kommunal 10. klasse: 10. klasse i folkeskolen, 10.klassecenter, 10. klasse på en erhvervsskole, 20/20-ordninger,eud10, ungdomsskolernes 10. klasse, ungdomsskolernesheltidsundervisning, samt kommunale specialtilbud. Hertil kommerdagbehandlingstilbud og behandlingshjem, der er underlagt sammeregler, som den kommunale 10. klasse
  • 10. klasse på efterskoler og frie fagskoler
  • 10. klasse på frie grundskolerDesuden skal 10. skoleår indgå ianbefalingerne i relation til at klarlægge de frie skolersincitamenter til at udbyde 10. skoleår frem for 10. klasse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nye tal: Folkeskolens 10. klasser får flere unge i erhvervsuddannelser end erhvervsskolerne

I år 2000 valgte 37 procent af 10. klasseeleverne at fortsætte på en erhvervsuddannelse - sidste år var andelen faldet til 25 procent i 2018.

Derfor skal 10. klasse gøres mere erhvervsrettet, har regeringen besluttet, og undervisningsminister Merete Riisager præsenterer i dag et udvalg, der skal komme med anbefalinger til regeringen om, hvordan fremtidens 10. klasse kan se ud - både når det gælder indretning, undervisning og placering, altså om den fx bør ligger på en erhvervsskole.

Ekspertudvalget for erhvervsretning af 10. klasse består af:

  • Jan Olsen, formand (tidligere direktør i KL)
  • Kirsten Holmgaard (direktør Mercantec)
  • Camilla Hutters (områdechef, EVA)
  • Tanja Nyborg (direktør, Horsens Kommune)
  • Mads Kirk (uddannelsesleder for eud10, Tradium)
  • Nicolaj Ejler (partner, Realize)
  • Nicolai Kristensen (professor, Vive)
  • Noemi Katznelson (centerleder, professor, Center for Ungdomsforskning)

10. klasse på erhvervsskole: Vi sender halvdelen videre til erhvervs-uddannelser

"Regeringen ønsker, at 10. klasse i højere grad skal være starten på en erhvervsuddannelse end afslutningen på grundskolen. Ekspertgruppen udgør et stærkt hold, og jeg har høje forventninger til deres arbejde. Jeg ser frem til at få nye ideer til, hvordan 10. klasse i højere grad kan vise de unge, de muligheder en erhvervsuddannelse byder på. 10. klasse skal klæde de unge endnu bedre på til at vælge den ungdomsuddannelse, der passer deres interesser og evner bedst" siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Af kommissoriet fremgår det, at ekspertgruppen skal "tage højde for særlige skoleformer, som for eksempel efterskolerne, og den særlige rolle de spiller i uddannelsessystemet, så der også fremadrettet er et 10. klassetilbud til elever, der ønsker et skoletilbud væk hjemmefra".

For at sikre en bred og åben dialog skal ekspertudvalget undervejs invitere til dialog med interessenter på 10. klasseområdet, og der vil blive nedsat en referencegruppe, som blandt andet de involverede skoleforeninger vil blive inviteret til at deltage i, skriver ministeriet i sin pressemeddelelse.

 10. klasselærer: Vi løfter vores elever både fagligt og socialt