10. klasse
0   2

Nu skal 10. klasse erhvervsrettes: Riisager nedsætter ekspertudvalg

Uddannelsesleder for erhvervsuddannelses-10.-klassen i Randers Mads Kirk har en fortid som folkeskolelærer, men ellers er det helt andre baggrunde, der er repræsenteret i det udvalg, der nu skal gøre 10. klasse mere erhvervsrettet.

I år 2000 valgte 37 procent af 10. klasseeleverne at fortsætte på en erhvervsuddannelse - sidste år var andelen faldet til 25 procent i 2018.

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor skal 10. klasse gøres mere erhvervsrettet, har regeringen besluttet, og undervisningsminister Merete Riisager præsenterer i dag et udvalg, der skal komme med anbefalinger til regeringen om, hvordan fremtidens 10. klasse kan se ud - både når det gælder indretning, undervisning og placering, altså om den fx bør ligger på en erhvervsskole.

Ekspertudvalget for erhvervsretning af 10. klasse består af:

 • Jan Olsen, formand (tidligere direktør i KL)
 • Kirsten Holmgaard (direktør Mercantec)
 • Camilla Hutters (områdechef, EVA)
 • Tanja Nyborg (direktør, Horsens Kommune)
 • Mads Kirk (uddannelsesleder for eud10, Tradium)
 • Nicolaj Ejler (partner, Realize)
 • Nicolai Kristensen (professor, Vive)
 • Noemi Katznelson (centerleder, professor, Center for Ungdomsforskning)

Alle former for 10. klasse er i spil

Ekspertudvalgets arbejde og analyser skal omfatte alle former for 10. klasseaktivitet, dvs.:
 • Kommunal 10. klasse: 10. klasse i folkeskolen, 10. klassecenter, 10. klasse på en erhvervsskole, 20/20-ordninger, eud10, ungdomsskolernes 10. klasse, ungdomsskolernes heltidsundervisning, samt kommunale specialtilbud. Hertil kommer dagbehandlingstilbud og behandlingshjem, der er underlagt samme regler, som den kommunale 10. klasse
 • 10. klasse på efterskoler og frie fagskoler
 • 10. klasse på frie grundskolerDesuden skal 10. skoleår indgå i anbefalingerne i relation til at klarlægge de frie skolers incitamenter til at udbyde 10. skoleår frem for 10. klasse.

"Regeringen ønsker, at 10. klasse i højere grad skal være starten på en erhvervsuddannelse end afslutningen på grundskolen. Ekspertgruppen udgør et stærkt hold, og jeg har høje forventninger til deres arbejde. Jeg ser frem til at få nye ideer til, hvordan 10. klasse i højere grad kan vise de unge, de muligheder en erhvervsuddannelse byder på. 10. klasse skal klæde de unge endnu bedre på til at vælge den ungdomsuddannelse, der passer deres interesser og evner bedst" siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Af kommissoriet fremgår det, at ekspertgruppen skal "tage højde for særlige skoleformer, som for eksempel efterskolerne, og den særlige rolle de spiller i uddannelsessystemet, så der også fremadrettet er et 10. klassetilbud til elever, der ønsker et skoletilbud væk hjemmefra".

For at sikre en bred og åben dialog skal ekspertudvalget undervejs invitere til dialog med interessenter på 10. klasseområdet, og der vil blive nedsat en referencegruppe, som blandt andet de involverede skoleforeninger vil blive inviteret til at deltage i, skriver ministeriet i sin pressemeddelelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
96 andre er allerede tilmeldt