Undervisningsministeren
1   38

Riisager gennemfører sine selvstyrende folkeskoler - som forsøg

Et af Merete Riisagers ønsker til en justering af folkeskoleforliget var et forsøg med at etablere en folkeskole i hver kommune, som skulle sættes fri af en række regler og krav. Forligskredsen sagde nej, men nu gennemfører ministeren i stedet forsøg på 75 skoler.

"Det er en hån mod demokratiet. Blækket er knap blevet tørt på en bred politisk aftale, som skal give ro om skolen og sikre den understøttende undervisning. Og så laves et fireårigt forsøg, som forligspartierne er lodret imod", siger Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind til Politiken.

Merete Riisager melder forsøget ud her til morgen med disse ord:

"Folkeskolen er en samfundsinstitution i Danmark - nok den vigtigste vi har. Folkeskolen er folkets skole. I alt, hvad folkeskolen gør, afhænger den af de lærere, pædagoger, ledere, elever og forældre, som er på skolerne. Den er og skal være folkets skole. Derfor ønsker vi at give mere ansvar og handlekraft til at drive skole tilbage til borgerne, for deres ideer, erfaringer og viden er vigtige for folkeskolens udvikling. Kommunerne skal se frihedsforsøget som en byttehandel. De ønsker ofte flere frihedsgrader fra staten, og det kan deres folkeskoler få med forsøget. Det kræver dog, at kommunerne også er villige til at løsne op for de kommunale bindinger, som folkeskolen også er styret af".

Det en samlet regering, der insisterer på at sætte et forsøg i gang på op til 75 skoler, som en minister kan gøre, uden der behøver være flertal i Folketinget.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi ved, at der lokalt er mange gode løsninger på, hvordan man løfter kvaliteten i det offentlige. I folkeskolen er der utrolig mange dygtige lærere, pædagoger og ledere, og vi ønsker at løsne op for nogle af de statslige og kommunale bånd. Med forsøget giver vi dem større frihed under ansvar og understreger dermed vores tillid til deres stærke faglighed. Og samtidig skal forsøget give os erfaringer med, hvordan den offentlige sektor kan udvikles, og hvordan vi kan sikre mindre bureaukrati og større medbestemmelse," siger innovationsminister Sophie Løhde.

Planen er, at de selvstyrende skoler skal kunne fravælge en række krav fra regering og kommuner, dog ikke de nationale test. Danmarks Lærerforening har været positiv over for ideen, mens KL er stærkt imod.Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ