Tosprogede
0   46

Mints lærer: Tal elevernes sag – det betaler sig

Lærer Marie Hvidtfeldt Bedsted har været med i kampen for, at hendes tidligere elev, 13-årige Mint fra Thailand, kan komme tilbage til Danmark. Kampen har virket. Reglerne er ændret. Men Mint kan stadig ikke vende tilbage til 7.y på Hastrupskolen i Køge.

En følelse af, at et barn blev behandlet dybt uretfærdigt, ramte lærer Marie Hvidtfeldt Bedsted, da hun fik at vide, at thailandske Mint, som hun i et år havde undervist i modtageklassen på Hastrupskolen i Køge, skulle udvises.

I 4½ år har hun undervist i modtageklasser, men det var første gang, at en elev stod for at blive udvist af Danmark. Begrundelsen fra Udlændingenævnet var, at hun havde været for længe i sit hjemland til at kunne integreres i Danmark.

Artiklen fortsætter under banneret

"Grunden til at hun blev udvist var, at hun ikke kunne integreres. Helt ærligt - hallo, det er mig, der har lært hende dansk. Hun er ude i en klasse i skolen. Hun er vellidt. Hun er dygtig. Hun har fritidsinteresser. Selvfølgelig kan hun integreres", siger Marie Hvidtfeldt Bedsted.

Hun begyndte at tweete og skrive Facebook-opslag.

"Har lige haft min tidligere elev, Mint, grædende i mine arme. Hun er udvist og skal rejse på mandag d. 8. oktober. Jeg er rystet! Mint går nu på fuld tid i en 7. klasse på Hastrupskolen, i Køge. 
Jeg håber på et mirakel, så Mint ikke skal skilles fra hendes mor, bonusfar og lillebror - del meget gerne", skrev hun på Facebook.

Siden er hun blevet interviewet i dagblade, i TV2/Lorry og Radio24syv.

Inden havde hun gik ud i medierne, var hun forbi ledelsen på Hastrupskolen for at cleare, at hun gik offentligt ud.

"Men det var ikke en stor ting. Ledelsen bakkede mig fuldstændigt op, og min skoleleder udtalte sig også i medierne", siger Marie Hvidtfeldt Bedsted. 

Livet går videre i modtageklassen

Udvisningen af Mint påvirkede i høj grad også resten af de elever, som var i den modtageklasse, Marie Hvidtfeldt Bedsted underviste. I et år havde de været klassekammerater, og selv om Mint var nået at blive udsluset på fuld tid i 7.y, inden hun blev sat på flyet til Thailand, har udvisningen sat mange tanker i gang hos de elever, der stadig er i modtageklassen.

"Da vi skulle fortælle klassen det, var det virkelig ikke sjovt. De andre børn spurgte, kan vi også blive udvist. Og jeg kan ikke love dem, at de ikke bliver udvist".

Den utryghed som er indbygget i det danske system, gør jobbet som lærer i modtageklassen sværere, mener Marie Hvidtfeldt Bedsted.

"Jeg tilrettelægger og organiserer min undervisning til, at mange af børnene kommer med traumer. Hvis de ikke kommer med traumer, så er de rykket op med rode og skal starte forfra. De er utrygge, og kede af det, og kan ikke udtrykke sig på dansk, når de kommer.  Det kræver forudsigelighed og struktur, hvis man skal mindske det indre kaos, de har. Hvis børnene får en bevidsthed om, at de kan udvises, så gør det mig bekymret. For det skaber mere utryghed og det er farligt for integrationen", siger læreren.  

I klassen taler de meget om Mint. Hver fredag sender de snapchats til Mint, så hun ved, at hun ikke er glemt i Danmark.

"Vi sender et lille videoklip, hvor vi siger "Hej Mint". Så kører kameraet rundt og børnene siger noget til hende eller viser nogle af de ting, vi har lavet i klassen. Eller en af hendes tegninger, som vi har hængt op. Børnene er rigtig gode til at sige, vi skal sende noget til Mint".

Klassen sender snapchat-videoer til Mint hver fredag. Den radikale leder Morten Østergaard var på besøg i klassen og fik lov til at være med på en hilsen til Mint.

Råb op - det virker

På Marie Hvidtfeldts Bedsteds Facebook-side kan man se, at siden sidste stramning af udlændingeloven i 2016 er 62 børn blevet udvist. Efter Mints sag er regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blevet enige om, at udlændinge, der vil have børn med til Danmark fremover skal søge om det så hurtigt, som muligt og senest tre måneder efter forælderen selv har fået opholdstilladelse i Danmark. Til gengæld er det ikke længere et krav, at der er udsigt til vellykket integration af barnet.

Og det er positivt, at opmærksomheden om Mint har ført til, at reglerne for familiesammenføring bliver lempet, lyder det fra læreren.

"Det virker at kæmpe. Jeg har set, at det kan godt betale sig at melde sig på banen som lærer og prøve at tale sagen. Det vil jeg gøre igen for alle de elever, det måtte ske for".

Men hun ærgrer sig over, at de nye regler ikke gælder Mint. De gælder kun fremtidige sager. Mint er stadig i Thailand med sin mor, mens hendes far og lillebror er i Danmark.

"Jeg håber stadig på et mirakel. Jeg kan se, at sagen lever i medierne igen. Men håbet forsvinder en lille smule for hver dag, der går".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
845 andre er allerede tilmeldt