Specialundervisning
0   13

Nye initiativer skal inkludere handicappede elever i idræt og til Skole-OL

Med mere end 500.000 kroner i ryggen fra Undervisningsministeriet lancerer Dansk Skoleidræt projekt med formål at klæde lærerne på til at få eleverne med fysiske og psykiske handicap med i idrætsundervisningen. Parasport Danmark tilbyder gratis instruktion i at inkludere børn med særlige behov til Skole-OL.

"Når elever med særlige behov inkluderes i almenundervisningen, opnår de positive effekter i form af faglig og social udvikling. Vi må og skal finde veje til at inkludere alle børn i idrætsundervisningen, og det kommer vi nu til at give underviserne nogle gode redskaber til".

DET SKAL PROJEKTET MUNDE UD I

- En vejledning med punkter, der skal afklares og tages til overvejelse, før undervisningen planlægges og igangsættes.

- I tilknytning til vejledningen tilbydes et dialogværktøj til brug i dialogen med forældre.

- Aktivitetsforslag, som underbygges af både materialeanvisninger samt råd til redskaber og hjælpemidler.

- Inspiration til idrætsfagteams i at bruge fælles sprog og opbygge idrætsundervisningen ud fra en fælles tilgang til børn med særlige behov.

- Et vidensnotat, der kan opbygge lærerens faktuelle viden omkring børn og unge med handicap.

- Casebeskrivelser/film fra skoler med børn og unge med handicap eller særlige behov, som deltager i idrætsundervisningen og skal eller har været til prøve.

- Projektet 'Alle børn med i idrætsfaget' skal være afsluttet 31. juli 2019, så landets skoler hurtigst muligt herefter kan tage de producerede materialer i brug.

Sådan siger Bjørn Friis Neerfeldt, generalsekretær i Dansk Skoleidræt, om det nye projekt 'Alle børn med i idrætsfaget', der med 541.095 støttekroner fra Undervisningsministeriet i ryggen over det næste halve år har til mål at producere materialer, der skal hjælpe lærerne med at inkludere børn med særlige behov i idrætsundervisningen.

Projektet gennemføres af Dansk Skoleidræt, Handicapidrættens Videnscenter, Parasport Danmark, Byskovskolen afd. Asgård samt Rævebakkeskolen.

I rapporten 'Status på idrætsfaget 2018', som er udarbejdet af UC Syd og udgivet i sommer, var en af konklusionerne, at lærerne oplever det som svært at inkludere elever med handicap i idrætsundervisningen.

Artiklen fortsætter under banneret

Adspurgt, hvor de oplever behovet for efteruddannelse som størst, satte flest adspurgte lærere krydset ved: 'Undervisning af børn med særlige behov'. 22 procent oplever behovet for efteruddannelse på området som højt.

Skole-OL for alle

Parasport Danmark samarbejder med arrangørerne af Skole-OL om at gøre konkurrencerne mere tilgængelige for elever med særlige behov. Alle klasser, der er tilmeldt Skole-OL og har en elev med handicap, har mulighed for at få besøg af en underviser fra Parasport Danmark.

Det vurderes i hvert tilfælde, hvordan eleven eller eleverne bedst inkluderes i sportsgrenene. I enkelte tilfælde tilpasses øvelserne, i andre tilfælde anvendes særlige hjælpemidler - alt sammen med henblik på at skabe fair konkurrence.

Der er også mulighed for at stille op til Skole OL i en konkurrence, hvor elever med et handicap er i centrum. Her konkurreres i hold, som består af en elev med et handicap og to ikke-handicappede klassekammerater. Konkurrencerne i Skole-OL Parasport afholdes i Aarhus den 21. juni 2019  i forbindelse med Skole-OL Finalen.

For at levere et så brugbart materiale som muligt, vil udviklingsgruppen bag projektet 'Alle børn med i idrætsfaget' gerne i dialog med skoler, som kan teste materialerne undervejs i udviklingen. Interesserede skoler kan kontakte Lise Sohl Jeppesen, lj@skoleidraet.dk, eller Annette Borch Jensen, abo@skoleidraet.dk, fra Dansk Skoleidræt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.198 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt