#inklusion
2   14

Lærer: Meget ubehageligt at være nødt til at holde fast i en elev

Det er enormt grænseoverskridende at stå i situationer, hvor man bliver nødt til at fastholde en elev for at undgå en voldelig situation, fortæller lærer Henny Nielsen, der selv har prøvet det flere gange for at undgå, at hun selv eller elever blev ramt af slag og spark.

Henny Nielsen er lærer i Silkeborg Kommune, og hun er en af de mange, der har oplevet at blive udsat for vold, imens hun har været på arbejde.

Slag, spark og tilråb som 'du skal dø'.

Artiklen fortsætter under banneret

Det blev Henny Nielsen flere gange udsat for af en elev, der tidligere gik på skolen.

"Det var en elev i 1. klasse, som kunne reagere så voldsomt, at det var med slag og spark og 'du skal dø' og andre voldelige og ubehagelige ting. Det var stærke sager, der kom ud af en lille mands mund", siger hun om flere episoder, hvor eleven sendte slag og spark efter både hende og klassekammeraterne.

"Det var mest børnene, det gik ud over, men når jeg forsøgte at få det stoppet, blev det også vendt mod mig", siger hun og fortæller, at det hver gang var meget grænseoverskridende. Især fordi det indebar, at hun var nødt til at fastholde eleven.

"Det er vældig grænseoverskridende. Men man bliver nødt til at gøre det, for ellers ender det galt. Jeg tror, at alle lærere kender, at hvis nogen et barn bliver så vrede, så bliver man som lærer nødt til at fastholde vedkommende, ind til han eller hun falder ned".

Stiller ekstra krav til at være forberedt

Hun fortæller, at skolen havde et tæt samarbejde med elevens forældre for at arbejde for, at eleven kunne få en så god skolegang som mulig.

"Vi aftalte blandt andet, at gårdvagterne skulle holde ekstra øje med eleven for at tage konflikterne i opløbet. For ellers opstod der hurtigt meget ubehagelige situationer for de andre elever og ham selv. For det var også dybt ubehageligt for ham selv at være helt derude", fortæller hun.

Samtidig satte det også ekstra krav til forberedelsestiden at have eleven i klasse.

"Jeg skulle være topforberedt. Det var vigtigt, at jeg ikke skulle vende ryggen til for meget, og jeg kunne heller ikke lige forlade klassen for at hente noget".
For ikke at efterlade eleven i klassen valgte hun derfor altid at bede eleven om at gå med, hvis hun skulle noget uden for klasselokalet.'

Åh nej, hvad nu?'

"Man er ekstra opmærksom hele tiden, og skulle klassen have vikar, havde jeg altid den der 'åh nej, hvad nu?' Der er hele tiden en bekymring for, at noget går galt".

Henny Nielsen oplever, at hendes skole "er rigtig god til at sørge for, at udfordrede børn kan få en fornuftig skolegang".

"Men vi lægger os også i selen for det. Så nogle gange kan vi godt mærke, at 'puha, nu trænger vi godt nok til, at der kommer en ferie, så vi kan puste ud'".

Lærerne har eksempelvis lavet en aftale med nogle elever om altid at huske at orientere dem i særligt god tid om nye tiltag som nye siddepladser, kommende vikartimer og andre ting, der gør, at dagene ikke ser ud, som de plejer".

HVAD HAR DU OPLEVET?

Er du selv som lærer eller kender du elever, som er kommet i klemme? Hjælp Folkeskolen med at kaste lys over inklusion - del din personlige oplevelse eller send os et tip på inklusion@folkeskolen.dk   eller klik her 

"Hvis der sker noget ukendt, har de brug for, at de bliver specielt briefet. For ellers bliver de simpelthen overbelastet og kan ikke være i det".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.180 andre er allerede tilmeldt