Debat Fagbladet Folkeskolen
0   3

Overskrift i Folkeskolen: Svage elever har øvet eksamen hver uge i et år

Er det slet ikke muligt at finde andre ord end »svage elever«, »svage forældre«, »dårlige forældre« og mindst 50 andre nedsættende, nedgørende, nedværdigende, generaliserende betegnelser for alle dem, der ikke er ligesom alle de »normale«.

Det må, dag efter dag, være nedbrydende at være betegnet som værende svage forældre, som svag elev, som dårlige forældre ...

Artiklen fortsætter under banneret

Det kan selvfølgelig være sådan, at hele gruppen af »svage« har hørt denne betegnelse så mange gange, at de ikke tænker over det mere.

Der er lavet forskning omkring denne måde at omtale alle dem på, som ikke er lige så dygtige som alle dem, der åbenbart mener, at læsesvage, sprogsvage, evnesvage, åndssvage, fysisk svage ... er lettest at håndtere, hvis de betegnes som svage (og hvad der er meget værre).

Det er tankevækkende læsning, men bestemt ikke noget, man bliver glad af at læse.

En anden problematik består i, at ordet »svag« og alle de andre uheldige betegnelser bliver brugt i flæng - og at de, som er flittige brugere af alle disse betegnelser, næppe kan udpege den del af befolkningen, som de omtaler.

Jeg kender mange voksne, som i deres skoleliv af forskellige årsager var placeret i puljer med »svag-betegnelsen«. Men efter endt skoletid har langt de fleste faktisk fået et arbejdsliv, et familieliv, et foreningsliv og et privatliv, hvor de bidrager til samfundet på deres vilkår. Vi taler om en ret stor befolkningsgruppe på mellem 500.000 og en million, som lander i kategorien »svag«.

Jeg mener, at der er alvorligt brug for at få en diskussion om, hvordan man får beskrevet mennesker, der er udfordret på forskellig vis, så denne del af befolkningen ikke hver dag skal se sig selv omtalt på en måde, som kan give en opfattelse af, at man er en belastning for det samfund, man er en del af.

Jeg synes, det er pinligt, at mit eget fagblad også falder for at bruge betegnelsen »svag«. Og nu også min morgenfavoritkanal, P4 Sjælland (så sent som i dag den 1. oktober 2018). Om man er den, der udtaler sig om »de svage« - eller man blot citerer - er man med til at bære den uheldige betegnelse videre.

PS. Jeg har ikke en patentløsning på, hvilke ord og vendinger man ellers skal/ bør bruge. Har du?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.218 andre er allerede tilmeldt