Børnehaveklasse
1   48

Jacob Mark: Lad forældre bestemme om deres børn skal skoleudsættes

Starte i skole i år eller vente til næste år? Det er i dag kommunernes afgørelse. SF's Jacob Mark frygter at kommuner sender børn tidligt i skole for at spare penge.

Der er stor kommunal forskel på, hvor mange børn, der får lov til at vente et år med at starte i skole, viser en ny opgørelse, som Undervisningsministeriet har foretaget på anmodning af SF's uddannelsesordfører Jacob Mark. Landsgennemsnittet på 6,47 procent dækker over et spænd fra 1,77 procent i Kalundborg kommune til 17,50 procent på Ærø. Begge kommuner har en årrække ligget fast i henholdsvis den lave og den høje ende.
Tidligere var det forældrenes beslutning, om deres barns skolestart skulle udsættes, for eksempel for at barnet kunne blive lidt mere modent. SF's Jacob Mark så gerne, at forældrene igen fik lov til at bestemme, hvornår deres barn er parat til at starte i skole, og han planlægger at tage spørgsmålet op i forligskredsen snarest muligt.


"Forskning viser, at mange børn har godt af at vente både personligt og fagligt. Jeg frygter, at det at sende børn i skole, før de er parate til det, har udviklet sig til et spareprojekt mange steder", siger Jacob Mark til folkeskolen.dk.

KL: Det handler ikke om penge
Thomas Gyldal Petersen, formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg, er uenig i, at kommunerne forsøger at spare penge ved at sende børn i skole, før de er klar til det.
"I folkeskoleloven er det tydeligt fastlagt, at alle børn som udgangspunkt begynder i skole, når de er 6 år. Dispensation kan sagtens gives, men afhænger altid af en konkret og samlet vurdering af barnets situation og muligheder - i dialog med forældrene. Det er den lovgivning, som kommunerne efterlever. Det handler altså ikke om penge, men om børnene" siger han.

Skole og Forældre: Fremragende ide
Landsformand for Skole og forældre, Mette With Hagensen, bakker Jacob Marks tankegang op.
"Det synes vi er en fremragende ide, for som det er nu, er vi forældre sat ud af spillet" siger hun.
"Det kræver ofte en PPR-udredning at få lov til at vente med at starte i skole, og der er mange forældre, som fravælger det, fordi de ikke ønsker at gøre deres børn til en sag i kommunen. Resultatet er, at børnene starter, før de er klar og i stedet ender det med, at de må gå 0. klasse om og på den måde få en - for at sige det på godt jysk - rigtig træls start på deres skoleliv", siger Mette With Hagensen.

Artiklen fortsætter under banneret

De store kommunale udsving overrasker ikke Mette With Hagensen. "Jeg tror at der vil være stor forskel fra skoledistrikt til skoledistrikt", siger hun, men understreger samtidig, at der ikke er beviser for, at den manglende udsættelse er et udtryk for kommunal spareiver.
"Men man tænker sit, når man gang på gang ser, at den elev, der blev nægtet udsættelse, lige præcis var den, der skulle til for at fylde en klasse helt op", sukker hun.

Frygter ikke misbrug
Hverken Jacob Mark eller Mette With Hagensen frygter, at antallet af skoleudsatte børn vil stige drastisk, hvis beslutningen gives tilbage til forældrene, men Jacob Mark forslår, at man kunne følge området i nogle år for at have hånd i hanke med udviklingen.
"Langt de fleste forældre ønsker, at deres barn skal følges med årgangen, så der er ingen grund til frygte, at forældrene vil misbruge muligheden for at udsætte skolestarten", siger Mette With Hagensen.
"Og så er det jo vores børn, ikke systemets. Vi bør kunne træffe den beslutning, ud fra hvad der er bedst for det enkelte barn."

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
772 andre er allerede tilmeldt