OK18
6   37

Bondo: Hvis den enkeltes realløn ikke forbedres, kan vi ikke se en aftale

I syv døgn har der været overenskomstforhandlinger i staten. Men de statsansatte skal sikres reallønsforbedringer og midler til organisationernes forhandlinger, hvis der skal landes en aftale, lyder det fra Anders Bondo, som fortæller, at parterne stadig er langt fra hinanden.

"Vi har forhandlet snart i syv døgn. Og det i sig selv sender et signal om, at det her godt nok er ved at blive svært. Vi må konstatere, at de tre hovedknaster, de er stadig hovedknaster", siger lærernes formand Anders Bondo Christensen som også er næstformand i Centralorganisationers Fællesudvalg (CFU) som forhandler vilkårene for ansatte i staten, herunder bl.a. friskolelærerne.

De tre hovedknaster, som han peger på på statens område, er reallønsforbedringer, overenskomstsikring af den betalte frokostpause og aftalte rammer for lærerens arbejdstid.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er især spørgsmålet om den økonomiske ramme for forhandlingerne, som skaber uenighed. En ramme, som også de kommunale overenskomstforhandlinger venter på.

DET FORHANDLER DE OM  

Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen i oktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:

"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte et professionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op til kravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen. Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarer øvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertil kommer en række løn- og tryghedskrav:

DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her

Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra de kommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her 

og i Lærernes Centralorganisations specielle krav på underviserområdet - hent dem her 

Fra arbejdsgiverside har KL rejst  krav på det generelle område - hent dem her

og på lærerområdet - hent dem her

"Vi har lige fået de nye løntal, hvor man forventer 2,8 procents lønstigning til de privatansatte i 2018 og 3,2 procent i 2019. Så skal vi ikke have en eller anden ramme ud, hvor man dårligt kan sikre reallønnen på det offentlige arbejdsmarked. Vi skal have en reallønsforbedring. Det er ikke bare, at vi skal sikre reallønnen. Nej, vi skal forbedre reallønnen. Og vi skal derudover på det statslige område have nogle  midler ud til organisationerne, så vi kan lave organisationsforhandlinger. Det har vi ikke haft i tre kriseoverenskomster, og det skal være nu", siger Anders Bondo Christensen, og fortæller, at det heller ikke umiddelbart ser ud til, at forhandlerne finder hinanden på de andre punkter.

"Så er der frokostpauseproblematikken. Den har vi klart meldt ud, at den skal løses. Og så har vi lærernes arbejdstid. Vi har ikke hvid røg på noget af det her endnu", siger Anders Bondo.

Sophie Løhde vil gerne mødes igen 

Det er endnu uvist, hvornår parterne mødes igen. Ifølge Finansministeriet havde innovationsminister Sophie Løhde håbet på at mødes med de offentlige forhandlere allerede tidligt i formiddags, men der er tilsyneladende ikke aftalt et mødetidspunkt.

Anders Bondo vil ikke ud med, hvilken ramme forhandlerne har snakket om. Men han slår en ting fast.

"Hvis vi ikke kan se, at den enkelte ansattes realløn bliver forbedret, så bliver der ingen aftale", siger han og tilføjer, at efter syv dage begynder man at tænke på, om det giver mening at fortsætte forhandlingerne.

"Vi afprøver enhver mulighed. Og det vil vi også gøre frem til den 28. februar. Men på et eller andet tidspunkt må man sige, at nu skal der ske noget andet, end det der er sket i syv dage. Og det tidspunkt er vi tæt på nu".

Folkeskolen.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra innovationsminister Sophie Løhde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ