”Nu må politikerne indse, at det var en fejl at tage lærernes faglighed ud af ligningen og indføre disse kontrolinstrumenter, som børnene bruger tid på fremfor undervisning", lyder det fra Jeppe Søe, efter at to teksteksperter har sendt en række forslag til ændringer i de nationale test til skolepolitikerne.

Kritiker af nationale test: Lærerne skal tilbage i førersædet

To eksperter har sendt et brev til skolepolitikerne på Christiansborg med en række forslag til, hvad der bør ændres i de nationale test. I stedet for at ordne systemet, bør man helt afskaffe det, lyder det fra Jeppe Søe.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Nu må politikerne da lytte efter!"

Sådan lyder den klare og kontante melding fra journalist Jeppe Søe, der det seneste år har været en flittig debattør af de nationale test - blandt andet her på folkeskolen.dk.

Professorer til politikere: Giv lærerne magten over de nationale test 

Udmeldingen kommer efter at to førende teksteksperter, professor emeritus Svend Kreiner og professor MSO Jeppe Bundsgaard, her til aften sendte et brev til undervisningsminister Merete Riisager og Folketingets undervisningsudvalg, hvori de kommer med en række bud på, hvordan de nationale test bør ændres.

Jeppe Søe fik sidste år stor opmærksomhed, da han holdt sin søn hjemme fra den nationale test i 2. klasse, og han har siden været blandt de hårdeste kritikere af testene. 

Nægter at lade sit barn tage nationale test: 'Det bør jeg være i min ret til' 

Han ser positivt på de mange forslag, som Bundsgaard og Kreiner har sendt til skolepolitikerne, men han mener stadig, at testene bør afskaffes helt:

"Forslagene indeholder en kærkommen mulighed for frivillighed. Man forsøger her at sætte lærerne tilbage i førersædet på børnenes læring. Det er netop hvad man siden reformen har undladt, så den del vil selvfølgelig være en markant ny tanke: at tage lærernes faglighed alvorligt. På trods af det er det dog stadig et forsøg på at ordne et system, der er forkert i hele sin grundtanke. Måske forskerne her ved, at politikerne ikke lytter og derfor har måtte opfinde et kattelem, så politikerne kan tage endnu et skridt mod en total afvikling af nationale tests, der i min optik er den eneste rigtige beslutning", siger Jeppe Søe.

Lærer siger fra: Nationale test slukker lyset i elevernes øjne 

Han anklager politikerne for ikke at lytte til den massive kritik, som både lærere, forældre og eksperter har udsat de nationale tests for i de senere år:

"Jeppe Bundsgaard er en af de forskere, der igen og igen har kunnet påvise, at de nationale tests ikke er retvisende. Alligevel har politikerne fortsat blind tiltro og har valgt at lytte til dem, der er enige i deres egne holdninger. Det er forstemmende at kritikken overhøres gang på gang fra de folkevalgte, når den både kommer fra forskere, lærere og forældre, der som jeg er nødt til at udøve civil ulydighed for at beskytte mit barn. Håbet må være, at man lytter denne gang", siger han.

Jeppe Søe håber, at det åbne brev vil få skolepolitikerne på Christiansborg på bedre tanker:

"Nu må politikerne indse, at det var en fejl at tage lærernes faglighed ud af ligningen og indføre disse kontrolinstrumenter, som børnene bruger tid på fremfor undervisning. Undervisningsministeren bliver ved med at sige, at hun først skal høre forligsparterne, men der står i loven, at hun kan slukke for de nationale tests helt uden at spørge en eneste. Det synes jeg hun skal bruge fredagen på, så vores børn kan få et godt nytår", siger Jeppe Søe.

Riisager åbner for at ændre de nationale test