Det er kommunalbestyrelserne, der står med den endelige beslutningskompetence til, om skolerne skal acceptere tilbuddet om at kunne få en pengepræmie.

Ny udmelding om Løkkes præmiepulje: Kommunerne bestemmer

Det er kommunalbestyrelsen, som står med det sidste ord, når skolerne skal tage stilling til Løkkes præmiepulje. Det var ellers ikke meldingen på Statsministerens pressemøde.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolerne skal aktivt acceptere det tilbud, de har fået om at være med i en ordning, hvor de kan få milliontilskud, hvis de løfter 9.klasselevernes faglige niveau, har det indtil videre lydt fra Undervisningsministeriet.

Og på pressemødet for præsentationen af modellen lød det i høj grad som om, at beslutningen er skolelederens:

"Vi tvinger i øvrigt ikke skolerne til at deltage. Skulle der være en skoleleder, der ikke har ambitioner om at lære eleverne mere og ikke ønsker at gå på præmiejagt, så må man jo sige det højt", sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Ledere om Løkkes præmie: Mærkelig ordning, men rart med penge

Men i sidste ende er det kommunalbestyrelsen i den pågældende skoleleders kommune, der træffer den endelige afgørelse.

En skole kan nemlig ikke acceptere eller afvise tilbuddet uden at have kommunalbestyrelsens opbakning til det. Det oplyser Undervisningsministeriet til folkeskolen.dk 

På Undervisningsministeriets skitse af, hvordan modellen fungerer, står der ellers: "De udvalgte skoler bliver tilbudt at deltage i indsatsen, og den enkelte skole skal aktivt acceptere tilbuddet for at deltage". 

Men det skal de altså gøre sammen med kommunealbestyrelsen. 

Hjortdal: Håber, kommunen vil sige fra

Anders Andersen, kontorchef hos Undervisningsministeriet, bekræfter, at det er kommunalbestyrelserne, der på vegne af de relevante skoler skal indsende en officiel ansøgning om at være med i ordningen.(Opdateret d. 29.4.17 kl. 14.28).

Og i tilfælde af eventuel uenighed mellem skole og kommune, er det kommunen, der har 'vetoret'.

Her er de 120 skoler, som kan få del i Løkkes 'præmie'-millioner

Ministeriet understreger, at det skal være skolerne og kommunalbestyrelserne i fællesskab, der træffer beslutningen. Og at den klare forventning er, at skolen og kommuner indbyrdes har en god dialog om eventuel deltagelse i programmet.

Lars Løkke: "Vi har mistet tålmodigheden på vores børns vegne"

Skoleledernes formand Claus Hjortdal er generelt imod præmiemodellen blandt andet, fordi skoler i fattige kommuner kan risikere at bruge mange penge på at søsætte projekter for ikke at få præmien alligevel, fordi elevernes fremgang ikke kan dokumenteres.

Derfor mener han, at det kan være positivt, at kommunalbestyrelsen er med til at træffe afgørelsen.

"Det kan godt være fornuftigt, at kommunen bestemmer, fordi de måske kan have større overblik og sige til skolerne, at der simpelthen ikke er penge eller plads til flere projekter", siger Claus Hjortdal.

Inden 19. maj skal ansøgningerne om at være med være indsendt. Det er i alt 120 skoler, der har fået tilbuddet, og hvis en skole og dens kommune takker nej, vil tilbuddet gå videre til en anden skole.

En ny skole vælges ud fra en liste over skoler med den højeste andel af 9.klasselever, der får mindre end 4 ved afgangsprøven i dansk og matematik.