"Nu kan potentielle leverandører se, hvad de skal kunne for at byde på opgaverne om fire år. Samtidig bliver det mere gennemsigtigt, hvad vi får for pengene", siger chefkonsulent Rikke Søndergaard fra VISO.

Udbud om den mest specialiserede specialrådgivning har ført til få ændringer

For første gang har leverandører kunnet byde ind på den mest specialiserede specialrådgivning, men det har været så som så med konkurrencen. Kun på to områder kom der bud fra flere end én leverandør. Om fire år kan det se anderledes ud, vurderer VISO.

Publiceret

De seks leverandører

Socialstyrelsen har indgået fireårige kontrakter med seksleverandører, som skal levere gratis og landsdækkendespecialrådgivning om en række funktionsnedsættelser. Flere afleverandørerne har konsulenter, som bor og arbejder i deforskellige landsdele. Kontrakterne gælder pr. 1. januar 2017.

Børn og unge med døvblindhed:

Specialrådgivning, udredning, kursusvirksomhed ogmaterialeproduktion

Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg

Børn og unge med hørenedsættelse:

Specialrådgivning, udredning, kursusvirksomhed ogmaterialeproduktion

Center for Høretab i Fredericia og Center for Døvblindhed ogHøretab i Aalborg

Unge og voksne (+14 år) medsynsnedsættelse:

Specialrådgivning, udredning og kursusvirksomhed

Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) i Hellerup

Børn og unge med synsnedsættelse:

Specialrådgivning, udredning, kursusvirksomhed ogmaterialeproduktion

Synscenter Refsnæs i Kalundborg

Førskolebørn med svære kommunikative, sociale,udviklingsmæssige eller motoriske vanskeligheder:Specialrådgivning, udredning og kursusvirksomhed

Institut for Kommunikation og Handicap (IKH) i Risskov vedAarhus

Børn, unge og voksne med epilepsi:

Specialrådgivning

Specialrådgivning om Epilepsi ved Filadelfia iDianalund 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter en overgangsordning har den mest specialiserede specialrådgivning inden for høretab, synsnedsættelse, døvblindhed, epilepsi og svære kommunikative, sociale, udviklingsmæssige eller motoriske vanskeligheder for første gang været udsat for konkurrence. Men kun på to områder landede der flere ét tilbud på bordet hos Den nationale Videns- og Specialrådgivningsorganisation på det sociale område og på specialundervisningsområdet, VISO, som hører under Socialstyrelsen.

Der var to bud på specialrådgivning, udredning, kursusvirksomhed og produktion af materialer til børn og unge med synsnedsættelse. Her er den hidtidige leverandør, Synscenter Refsnæs med godt 100 medarbejdere i Kalundborg, løbet med den fireårige kontrakt på 18 millioner kroner om året.

"Aftalen er kronen på værket i forbindelse med, at vi er gået fra at være blindeskole i over 100 år til at lægge mere vægt på specialrådgivning ude i landet med skræddersyede tilbud til kommunerne. I dag er det vores helt centrale opgave at understøtte inklusionen af børn og unge lokalt i kommunerne", siger centerleder Kenn Steen Andersen i en pressemeddelelse.

Trods få bud har konkurrenceudsættelsen ikke været forgæves

Til gengæld måtte Børneklinikken i Københavns Kommune vinke farvel til opgaven med at rådgive kommunerne om førskolebørn med svære kommunikative, sociale, udviklingsmæssige eller motoriske vanskeligheder fra Det har den direkte konsekvens, at Børneklinikken er blevet nedlagt.

Politikere står fast: Kommunerne skal have ansvaret for al specialundervisning

I stedet har Institut for Kommunikation og Handicap, IKH, med hovedkontor i Risskov ved Aarhus overtaget opgaven fra årsskiftet. Dermed er IKH den eneste nye leverandør i feltet, og IKH får også et kontor i København.

Fire af de fem gengangere har vundet deres opgaver uden konkurrence. Alligevel mener chefkonsulent Rikke Søndergaard fra VISO ikke, at udbudsrunden har været forgæves.

"En udbudsrunde giver nye leverandører mulighed for at melde sig på banen. At det ikke er sket i ret stor udstrækning i første omgang kan skyldes, at det er nyt, at vi udsætter et meget specialiseret område for konkurrence. Men nu kan potentielle leverandører se, hvad de skal kunne for at byde på opgaverne om fire år. Samtidig bliver det mere gennemsigtigt, hvad vi får for pengene", siger Rikke Søndergaard.

To leverandører har fundet sammen i et konsortium

En anden mulighed er, at leverandører finder sammen i konsortier. Det har Center for Høretab i Fredericia og Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg gjort. De har hidtil deltes om rådgivningen om børn og unge med hørenedsættelse. Nu løser de opgaven i fællesskab.

2015 blev rekordår for VISO

"Det betyder, at borgerne får det samme tilbud, uanset hvor de henvender sig. Samtidig kan de to leverandører koordinerer deres kursusudbud. Der er ingen grund til at opfinde den samme dybe tallerken, når man kan lære af hinanden ved at samarbejde", siger Rikke Søndergaard.

VISO har spurgt Kammeradvokaten til råds

De seks hidtidige leverandører var frem til 30. juni 2014 lands- eller landsdelsdækkende tilbud inden for deres respektive målgrupper. Deres ydelser var omfattet af en objektiv finansiering, hvor de kommuner, der havde adgang til at benytte tilbuddet, betalte et beløb efter antallet af borgere i målgruppen bedømt ud fra deres folketal.

DLF: Aftale om specialiserede tilbud kun et lille skridt i den rigtige retning

Det ændrede en politisk aftale på Christiansborg på. Med aftalen fik VISO til opgave at sørge for, at den særlige og specielle viden er til stede landsdækkende. På den måde ville politikerne sikre, at døve, synshandicappede og hørehæmmede og børn med svære motoriske forstyrrelser eller en hjerneskade kan blive udredt, og at både borgere og fagprofessionelle har adgang til specialrådgivning, blandt andet om hvordan disse borgere kan deltage i undervisning.

De seks daværende leverandører blev fredet i en overgangsperiode frem til den 31. december 2016. Herefter skulle andre leverandører have chancen. At VISO har lavet en udbudsrunde, skyldes en ny udbudslov, som trådte i kraft 1. januar 2016.

"Vi spurgte Kammeradvokaten, om disse ydelser er udbudspligtige, og svaret var ja", fortæller Rikke Søndergaard.

VISO har meldt prisen ud på forhånd

Konkurrenceudsættelsen har ikke handlet om at få samme vare til billigere pris. Der har været tale om et såkaldt omvendt udbud, hvor VISO har meldt prisen ud på forhånd. Det har så været op til budgiverne at fortælle, hvad de kan levere for pengene.

DH dumper regeringens udspil om om forbedring af specialundervisningen

For eksempel har Institut for Kommunikation og Handicap i Region Midtjylland tilbudt at løse lidt flere udrednings- og rådgivningssager med førskolebørn for det samme beløb, som Børneklinikken i København fik, såfremt der opstår behov for det. Men det kriterie har ikke haft den største vægt, pointerer Rikke Søndergaard.

"Vi taler om de mest specialiserede områder, så det er vigtigt, at kvaliteten er i top. Derfor har vi vurderet tilbuddene ud fra tre underkriterier, hvor vi blandt andet har set på, om tilbudsgiverne kender det praksismiljø, de skal rådgive i. Det er vigtigt, at de kender den kontekst og de problemer, der gælder for målgruppen".

Kvalitet og medarbejdernes kvalifikationer vægter mest

Kvaliteten af de tilbudte ydelser har vægtet 45 procent. Medarbejdernes kvalifikationer og erfaring har vægtet andre 45 procent, mens kapaciteten af sager har tegnet sig for de sidste ti procent. Det er så beskrevet i delkriterier, hvordan VISO ville vurdere, i hvilken grad en tilbudsgiver opfylder de enkelte underkriterier.

"Det er vores mål, at de borgere, som har brug for udredning, rådgivning og kurser, får den bedste løsning til prisen", siger Rikke Søndergaard.