VISO har aldrig fået så mange henvendelser som i 2015.

2015 blev et rekordår for VISO

Kommunerne får ofte kritisk for, at de ikke søger hjælp i den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation VISO, som vejleder i de mest specialiserede sager på social- og specialundervisningsområdet. Men VISO har aldrig haft så mange henvendelser og nye sager på et enkelt år som i 2015.

Publiceret

Fakta om VISO

I de mest sjældent forekommende sager yder VISO kommunernevejledende udredning eller bistand til kommunernes egenudredning.

Sammen med resten af Socialstyrelsen skal VISO også indsamle ogformidle faglig viden for at understøtte kommunernes og VISO'sspecialrådgivning og udredning.

VISO har ydermere ansvaret for at tilvejebringe en samletkoordination af specialrådgivningen, vidensudviklingen og storedele af materialeproduktionen på området for den mestspecialiserede specialundervisning.

VISO hører under Socialstyrelsen.

Netværksgrupper

VISO har nedsat netværksgrupper, som har til formål at øge detfaglige vidensniveau, udvikle konsulent- og specialistrollen samtproducere og formidle viden. Her indgår konsulenter fra VISO,VISO-specialister og repræsentanter for fagcentrene iSocialstyrelsen.

I 2015 havde VISO netværksgrupper på følgende områder:

  • Anbringelsesområdet og tidlig indsats
  • Æresrelaterede konflikter
  • Gruppesager
  • Sjældne handikap
  • Specialundervisning
  • Veteraner
  • Udviklingshæmning
  • Unge isolerede med autisme.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

VISO fik cirka 4.150 henvendelser i 2015. Det er syv procent flere end året før, og det højeste antal sager, siden organisationen blev etableret i 2007. I lighed med de foregående år kom langt størstedelen - cirka 75 procent - af henvendelserne fra kommunerne.

I konkrete tal steg antallet af henvendelser om specialundervisning fra 655 i 2014 til 778 i 2015. Det svarer til en stigning på 19 procent.

I 2007 fik VISO 236 henvendelser på området, og siden er antallet med en enkelt undtagelse steget støt år for år.

Borgere med indlæringsvanskeligheder tegner sig for en stor stigning

VISO igangsatte knap 1.700 sager i 2015. Også det er et rekordhøjt tal.

I forhold til 2014 er der tale om en stigning på 14 procent. Alene på specialundervisningsområdet voksede antallet med 41 procent.

VISO registrerer de målgrupper, som indsatsen retter sig imod. Der registreres som regel flere målgrupper på hver sag, da VISO yder rådgivning i de mest specialiserede og komplicerede sager.

I 2015 blev der sat flest sager i gang for borgere med autisme, udviklingshæmning eller udadreagerende adfærd - akkurat som det har været tilfældet i alle forudgående år.

Der er for de fleste målgrupper sket en stigning fra 2014 til 2015. Det gælder især for borgere med indlæringsvanskeligheder (80,3 procent), stressbelastning (54 procent), medfødt hjerneskade (52,2 procent) og angst (36,5 procent).

Samlet set udgør voksenområdet den største del af VISO-sagerne, nemlig 53 procent. Børn- og ungeområdet tegner sig for 21 procent, mens specialundervisning udgør 19 procent af sagerne.

Selv om antallet af sager er steget, brugte VISO ikke alle sine penge i 2015. Det samlede budget var på 245,1 millioner kroner, men forbruget endte på 229,2 millioner.

Analyser af den mest specialiserede specialundervisning

Den 1. juli 2014 fik VISO overdraget ansvaret for at koordinere specialrådgivningen, udviklingen af viden og store dele af materialeproduktionen inden for den mest specialiserede specialundervisning (KaS).

Politikere står fast: Kommunerne skal have ansvaret for al specialundervisning

VISO gennemførte i 2015 analyser og aktiviteter for at styrke ydelserne, som følger folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne og retter sig mod mennesker med høretab, synsnedsættelser, døvblindhed og epilepsi samt pårørende og fagprofessionelle.

VISO har kontrakter med seks leverandører indtil udgangen af 2016:

  • Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg
  • Center for Høretab i Fredericia
  • Børnekliniken i København
  • Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) i Hellerup
  • Synscenter Refsnæs i Kalundborg.
  • Specialrådgivning om epilepsi ved Filadelfia i Dianalund.

"Fagpersoner og borgere kan som hidtil kontakte de forskellige leverandører direkte. Det er således ikke nødvendigt at henvende sig til VISO først for at blive visiteret", skriver VISO i sin årsrapport.

DLF: Aftale om specialiserede tilbud kun et lille skridt i den rigtige retning 

2015 og 2016 er en overgangsperiode, hvor VISO ikke kan ændre på sammensætningen af leverandører. Herefter skal der eventuelt ske en økonomisk efterregulering.

DH dumper regeringens udspil om forbedring af specialundervisning

Du kan læse årsrapporten via linket til højre for artiklen.

Læs mere

VISO's årsrapport 2015