Børneliv
0   4

Skolelederforeningen vil skabe opmærksomhed om syge børns skolegang

Er kronisk syge børn væk fra skole i mere end 15 dage sammenlagt, har de ret til sygeundervisning eller supplerende undervisning. Men få skoler lever op til reglerne, viser en rundspørge. Skolelederforeningen sætter gang i oplysningsindsats.

Angst, diabetes og epilepsi er nogle af de kroniske sygdomme, som findes blandt børn i skolealderen. Foreningen Danske Patienter har gennemført en rundspørge blandt 1298 forældre til kronisk syge børn. 40 procent svarer, at deres barn har været væk fra skolen mere end 15 dage det seneste skoleår, og dermed har barnet altså ret til sygeundervisning. Imidlertid er det blot tre procent, der svarer, at deres barn har modtaget sygeundervisning, mens otte procent har modtaget supplerende undervisning.

I gennemsnit har et børnene haft 60 fraværsdage, før skolen kontakter hjemmet for at afsøge behovet for ekstraundervisning. Undersøgelsen viser også, at hver tredje familie ikke er klar over, at deres barn har ret til ekstra undervisning.

Formand for Danske Patienter Camilla Hersom mener, at der er noget galt:

"Det er alt for få børn, som modtager den undervisning, de har krav på. Og at der går fire gange så lang tid som loven dikterer, før skolen reagerer, er et alvorligt problem, der kan have store konsekvenser for børnene".

Artiklen fortsætter under banneret


Skolelederne: Det er svært at opfylde loven

Skoleledernes formand Claus Hjortdal fortæller, at Skolelederforeningen gennem et stykke tid har været i kontakt med Danske Patienter om problemet.

"Tallene er ikke supergode. Det er ikke tilfredsstillende. Det er noget, hvor det kan være vanskeligt at ramme det, vi skal i forhold til loven. Sygdom rammer forskelligt. Det er ikke altid sådan, at man ikke kommer i skole og er syg i langt tid. Typisk vil eleven komme i skole og være hjemme og nogle gange være indlagt længe", siger Claus Hjortdal.

Han oplever, at skolerne ofte har god kontakt til de elever, der er ramt af kronisk sygdom.

"Der er som regel løbende kontakt mellem læreren og eleven", siger han.

Han understreger, at skolelederne skal være opmærksomme på at tilbyde det, som der står i loven.

"Men det kan være svært. Forældrene siger nej tak, fordi de ikke magter at få en lærer ind i huset. De siger mange gange, at børnene er for trætte og ikke magter det", siger han. Og så mener han også, at der opstår huller, når elever i perioder er indlagt på sygehuset.

"Der skal være en større bevidsthed om, hvornår det er skolens område, og hvornår er det sygehusets forpligtelse. Og så skal der være en ordentlig overdragelse til sygehuset", siger han og konkluderer: "Der er god grund til at ruske op i det her system".


Oplysningsindsats sættes skal sættes igang

Derfor er Skolelederforeningen i samarbejde med Danske Patienter i gang med at skrive et politikpapir på området.

FRA RAPPORTEN 'SKOLELIV MED SYGDOM'

Rundspørgens resultater viser tydeligt, at kun et fåtal af børnene med en kronisk eller langvarig sygdom modtager den sygeundervisning og supplerende undervisning fra skolen, som de har ret til. Derudover mangler forældrene ofte viden omkring muligheden for at få støtte. Hver anden forælder oplever, at deres barn er meget påvirket af sygdommen i skolen, og tre ud af fire børn har været fraværende fra skolen på grund af deres sygdom. Ifølge forældrene har børnene i gennemsnit haft 21 fraværsdage fra august til sidst i januar. Dette er dobbelt så mange som det nationale fraværsgennemsnit for en skoleelev på et helt år. 

Rapporten 'Skoleliv med sygdom'

"Det skal ud til vores lokale formænd, og så kan de tage det med til kommunerne", siger Claus Hjortdal, som regner med, at indsatsen kan være klar i løbet af et par måneder. 

Mere end 162.000 børn svarende til fire-fem børn i hver klasse vil i løbet af deres skoletiden kæmpe med en langvarig eller kronisk sygdom, viser tal fra Undervisningsministeriet og Sundhedsstyrelsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.190 andre er allerede tilmeldt