"Endelig får vi en lovgivning, der meget tydeligt placerer et ansvar hos ledelse og personale, for at bekæmpe mobning", siger formand for Danske Skoleelever Jens Vase

Blandet modtagelse af ny klageinstans mod mobning

Elever jubler over klageinstans mod mobning, mens Liberal Alliances uddannelsesordfører Merete Riisager mener, at klageinstansen kan blive direkte skadelig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis forældre og elever oplever, at skolen ikke reagerer på en klage om mobning, ønsker Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Konservative, at eleverne fremover får mulighed for at klage til en ny national klageinstans i Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM). Klageinstansen får mulighed for at komme med påbud og sanktioner mod skolerne.

Elever får ny mobbe-klageinstans

Danske Skoleelever har i årevis kæmpet for flere rettigheder og klageadgang, når det gælder mobning. Derfor er der også kun glæde at spore hos formanden Jens Vase Poulsen.

"Mobning er altødelæggende, ikke bare for elevernes skolegang, men mobningen risikerer at trække spor langt ind i voksenlivet. Endelig får vi en lovgivning, der meget tydeligt placerer et ansvar hos ledelse og personale for at bekæmpe mobning. Både når det handler om forebyggelse, og når mobningen så opstår i skolen", lyder det fra Jens Vase Poulsen.

KL siger også klart fra over for mobbe-klageinstans

Han mener, at det er vigtigt, at eleverne hurtigt kommer til at kende til de nye klagemuligheder, og at det ikke bliver for bureaukratisk, så eleverne giver op. 

"Det håber jeg, vi kan samarbejde med ministeriet om. Der har været meget snak om lokal dialog og det er også vigtigt, særligt i forebyggelsen af mobning, men vi kan se, at der er for mange steder hvor mobningen ikke tages alvorligt og så er klageorganet jo med til at sikre eleverne deres basale rettigheder, ligesom at voksne har adgang til arbejdstilsynet", forklarer Jens Vase Poulsen.

Lærer: En klageinstans skal komme med løsninger

 

Liberal Alliance: Mobbede børn vil ikke få glæde af indsatsen

Men Liberal Alliances uddannelsesordfører Merete Riisager er ikke enig. Hun mener, at klageinstansen kan vise sig, at blive "direkte skadelig", skriver Altinget.  

"Vi mener ikke, at ét eneste mobbet barn vil få glæde af instansen. Hvis man vil håndtere mobning på en god måde, så er det vigtigste, at der er en ansvarlig voksen myndighedsperson til stede. Denne her enhed trækker i stedet ledelsesansvar væk fra skolerne og lærerne," siger hun til Altinget og tilføjer: "Man skaber et procesorgan, som i virkelighedens verden slet ikke kan hjælpe konkrete elever. Det er rent bureaukrati og god vilje, som kan gøre stor skade på skolesystemet".

DLF: Forældresamarbejde frem for klageinstans

Lovforslaget med ændring af undervisningsmiljøloven og folkeskoleloven er nu sendt i høring, og også Danmarks Lærerforening er blevet opfordret til at sende et høringssvar, som skal indsendes inden den 2. december kl. 12.