Flygtninge
3   577

S stemmer flygtningeloven igennem i dag

Opdateret kl. 9:08: Loven er vedtaget. Trods over 30.000 underskrifter imod står regeringens lovforslag om særlige skoletilbud til flygtningebørn til vedtagelse i dag med hjælp fra blandt andre Socialdemokraterne.

Ligesom Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale har Dansk Folkeparti meldt ud, at de vil stemme imod lovforslaget om undervisning af flygtningebørn. Socialdemokraterne var også skeptisk, men har fået en række indrømmelser og valgt at stemme for forslaget, når det skal tredjebehandles i Folketinget i dag.

Tilføjet kl. 9:08: Regeringens lovforslag blev som vntet vedtaget fredag morgen med 57 stemmer for og 47 imod. Se lovteksten i linket til højre.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi stemmer for, fordi vi selvfølgelig har respekt for den danske model. Og det er det jo, når kommunerne beder regeringen om at få hjælp til den her opgave. Det har været et ønske fra kommunerne, og det har vi lyttet til", siger undervisningsordfører i Socialdemokraterne Annette Lind til folkeskolen.dk

Nej tak til ændringsforslag

Socialdemokraterne har blandt andet fået opfyldt et ønske om en såkaldt solnedgangsklausul, der betyder, at den automatisk ophæves i 2021. Partiet ønsker ikke, at loven skal være permanent.

"Det er vigtigt for mig at sige, at det her er en ekstraordinær situation. Det skal ikke være en permanent lov. Vi anerkender, at vi kommer til at stå i en ekstraordinær situation, og vi synes, at kommunerne skal have lov til at komme i gang", siger Annette Lind.

Selvom de øvrige partier i rød blok stemmer imod, har de stillet en række ændringsforslag for at "mindske skadervirkningerne". De foreslår blandt andet, at solnedgangsklausulen rykkes, så loven allerede ophører i 2019. De skal dog ikke regne med at få opbakning fra Socialdemokraterne.

"For mig gjorde det ikke meget, at det blev før, men 2021 er et ønske fra kommunerne, og det har vi lyttet til", siger Annette Lind.

Tillid til kommunerne

Selvom Annette Lind støtter lovforslaget, håber hun, at kommunerne vil fortsætte med at etablere modtageklasser til de nyankomne flygtningebørn.

"Vi vil til enhver tid foretrække, at man laver den almindelige undervisning for de her børn inden for folkeskolen, det skal der slet ikke være nogen tvivl om", siger Annette Lind.

På Socialdemokraternes ønske er der også blevet indsat en bemærkning i forslaget, så det understreges, at kommunalbestyrelserne får ansvaret for, at personer, som ansættes til at undervise, kan varetage opgaven på forsvarlig vis. Og Annette Lind ser da også helst, at det bliver læreruddannede, der kommer til at stå for undervisningen, men hun anerkender samtidig, at der kan blive brug for at ansætte andre faggrupper.

"Vi ved jo, at vi kan komme til at stå i en situation, hvor vi kan komme til at mangle lærere. Der er ingen tvivl om for mig, at det er langt det bedste, hvis det er læreruddannet personale, men der kan også være behov for at ansætte nogle socialpædagoger eller nogle andre faggrupper, som kan tage hånd om de her ting. Men for mig handler det om, at man først og fremmest skal være læreruddannet", siger Annette Lind.

Kommunalbestyrelserne kommer til at stå med ansvaret for at ansætte personale, og det har de andre røde partier kritiseret, fordi de er bange for, at kommunalbestyrelserne ikke har kompetencerne til det. Men det er man ikke bange for i Socialdemokraterne.

"Jeg har tillid til kommunerne. De skal leve op til præcis det, der svarer til folkeskoleloven, og det har jeg tillid til, at de gør. Ellers kan man til enhver tid klage", siger Annette Lind.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
868 andre er allerede tilmeldt