Socialdemokraterne stemmer for forslaget om undervisning af flygtningebørn, og dermed er der flertal for loven, som allerede træder i kraft i august i år.

S stemmer flygtningeloven igennem i dag

Opdateret kl. 9:08: Loven er vedtaget. Trods over 30.000 underskrifter imod står regeringens lovforslag om særlige skoletilbud til flygtningebørn til vedtagelse i dag med hjælp fra blandt andre Socialdemokraterne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

30.000 underskrifter mod særlov om flygtningebørn

Ligesom Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale har Dansk Folkeparti meldt ud, at de vil stemme imod lovforslaget om undervisning af flygtningebørn. Socialdemokraterne var også skeptisk, men har fået en række indrømmelser og valgt at stemme for forslaget, når det skal tredjebehandles i Folketinget i dag.

Tilføjet kl. 9:08: Regeringens lovforslag blev som vntet vedtaget fredag morgen med 57 stemmer for og 47 imod. Se lovteksten i linket til højre.

"Vi stemmer for, fordi vi selvfølgelig har respekt for den danske model. Og det er det jo, når kommunerne beder regeringen om at få hjælp til den her opgave. Det har været et ønske fra kommunerne, og det har vi lyttet til", siger undervisningsordfører i Socialdemokraterne Annette Lind til folkeskolen.dk

Nej tak til ændringsforslag

Socialdemokraterne har blandt andet fået opfyldt et ønske om en såkaldt solnedgangsklausul, der betyder, at den automatisk ophæves i 2021. Partiet ønsker ikke, at loven skal være permanent.

"Det er vigtigt for mig at sige, at det her er en ekstraordinær situation. Det skal ikke være en permanent lov. Vi anerkender, at vi kommer til at stå i en ekstraordinær situation, og vi synes, at kommunerne skal have lov til at komme i gang", siger Annette Lind.

Selvom de øvrige partier i rød blok stemmer imod, har de stillet en række ændringsforslag for at "mindske skadervirkningerne". De foreslår blandt andet, at solnedgangsklausulen rykkes, så loven allerede ophører i 2019. De skal dog ikke regne med at få opbakning fra Socialdemokraterne.

"For mig gjorde det ikke meget, at det blev før, men 2021 er et ønske fra kommunerne, og det har vi lyttet til", siger Annette Lind.

Røde ændringsforslag skal minimere skade for flygtningebørn

Tillid til kommunerne

Selvom Annette Lind støtter lovforslaget, håber hun, at kommunerne vil fortsætte med at etablere modtageklasser til de nyankomne flygtningebørn.

"Vi vil til enhver tid foretrække, at man laver den almindelige undervisning for de her børn inden for folkeskolen, det skal der slet ikke være nogen tvivl om", siger Annette Lind.

På Socialdemokraternes ønske er der også blevet indsat en bemærkning i forslaget, så det understreges, at kommunalbestyrelserne får ansvaret for, at personer, som ansættes til at undervise, kan varetage opgaven på forsvarlig vis. Og Annette Lind ser da også helst, at det bliver læreruddannede, der kommer til at stå for undervisningen, men hun anerkender samtidig, at der kan blive brug for at ansætte andre faggrupper.

"Vi ved jo, at vi kan komme til at stå i en situation, hvor vi kan komme til at mangle lærere. Der er ingen tvivl om for mig, at det er langt det bedste, hvis det er læreruddannet personale, men der kan også være behov for at ansætte nogle socialpædagoger eller nogle andre faggrupper, som kan tage hånd om de her ting. Men for mig handler det om, at man først og fremmest skal være læreruddannet", siger Annette Lind.

Lærere: Flygtningebørn har brug for modtageklassen 

Kommunalbestyrelserne kommer til at stå med ansvaret for at ansætte personale, og det har de andre røde partier kritiseret, fordi de er bange for, at kommunalbestyrelserne ikke har kompetencerne til det. Men det er man ikke bange for i Socialdemokraterne.

"Jeg har tillid til kommunerne. De skal leve op til præcis det, der svarer til folkeskoleloven, og det har jeg tillid til, at de gør. Ellers kan man til enhver tid klage", siger Annette Lind.

Læs mere

Lovforslaget som vedtaget 3/6-2016