Understøttende undervisning
0   384

Skoleleder: 60 minutter styrker fagene

Fagene står stærkere end nogensinde før i Dragør. Ekstra tid på 15 minutter i hver lektion betyder en kraftig styrkelse af fagene, og så giver det samtidig lærerne længere blokke til forberedelsestid.

60/40. Sådan lød den politiske beslutning på fordelingen mellem pædagoger og lærere i den understøttende undervisning under reformens første år. 60 procent pædagoger, 40 procent lærere. Og det fungerede slet ikke.

»Det var en voldsom beslutning, at pædagogerne skulle varetage så meget af den understøttende undervisning. Heldigvis kunne politikerne godt se, at det var uholdbart. Så det blev efterfølgende besluttet, at pædagogerne kun skal understøtte i indskolingen«, siger skoleleder Steen Nielsen.

Med de nye præmisser for den understøttende undervisning satte skoleledergruppen i Dragør sig ned for at diskutere, hvordan de understøttende lektioner blev givet bedst ud.

LÆRERFORMAND: HØJERE KVALITET OG BEDRE ARBEJDSVILKÅR

De længere skoletimer vækker også glæde i den lokale lærerkreds. Formand Ulla Erlandsen fortæller, at hun allerede foreslog klokkelange timer, da reformen blev indført. Men det lagde den politiske beslutning om, at størstedelen af den understøttende undervisning skulle varetages af pædagoger, en stopper for. Derfor er hun meget tilfreds med, at det fra indeværende skoleår har været muligt.

»Det giver en væsentlig højere kvalitet i undervisningen. Det er til stor gavn for eleverne, og lærerne får også lidt bedre arbejdsvilkår ud af det. For du skal ikke bruge så meget ekstra tid på at forberede en lidt længere undervisningslektion«, siger lærerformanden for Amagerkredsen Tårnby Dragør.

»Vi valgte at fordele den understøttende undervisning ud på fagene, og så var der en pulje tilbage, som blev til de dage, vi kalder fleksdage. Så fagene er styrket kraftigt tidsmæssigt. For hvor eksempelvis eleverne i 1. klasse skulle have 45 minutters engelsk om ugen, får de nu 60 minutters engelsk om ugen. Det giver altså en stor forskel på et skoleår«.

Artiklen fortsætter under banneret

Nu kan vi nå at forstå Pythagoras

Endnu har skolen ikke foretaget en evaluering af de forlængede skoletimer, men Steen Nielsen har en klar opfattelse af, at der er stor tilfredshed blandt lærerne. For nu er der både mere tid til og mere sammenhæng i arbejdet med at føre reformens elementer ud i livet.

»Helle Thorning snakkede i sin tid om, at eleverne skulle blive bedre til for eksempel Pythagoras, og nu har vi faktisk tid til, at eleverne kan gå ud og måle vinklinger. Vi kan simpelthen nå mere, og der er flere ting, der kan lade sig gøre«, siger Steen.

Og så har den nye struktur den væsentlige sidegevinst, at de længere lektioner også giver længere blokke til forberedelsestid, når forberedelsen ligger som mellemtimer. Her bestræber skolen sig på, at lærerne skal have mindst to lektioner i træk. Det gav tidligere 90 minutter til forberedelse, nu har lærerne 120 minutter.

At al undervisningen på mellemtrinnet og udskolingen varetages af lærere, kan dog mærkes på skolens budget.

»Det presser os på supplerende undervisning og muligheden for at sætte en ekstra voksen ind i timerne. Det kan man godt mærke, at der ikke er lige så meget af, som der har været, men der er naturligvis også andre forhold, der spiller ind. Men indtil videre går det fint«, lyder det fra skolelederen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ