Sundhed
0   546

Fra jord til bord: Tv-serie vil lære de yngste, hvor bøfferne kommer fra

En ny dokumentar-serie skal gøre de små elever klogere på, hvor maden fra køledisken stammer fra. I løbet af syv afsnit kan man fra på mandag følge syv-årige Josefines liv på familiens gård.

"Jens Hansen havde en bondegård…Og på den gård der var en ko…". Sådan har mange af skolernes mindste elever sunget gennem tiden. I den velkendte danske børnesang vælger man selv, hvilke dyr der skal være på hr. Hansens bondegård, men sangen fortæller ikke noget om, at dyrerene på en bondegård ofte ender deres dage i vakuumpakker i supermarkedernes kølediske. I syv afsnit skal en ny tv-serie ved navn 'Josefines Bondegård' gøre eleverne mere bevidste om, hvor de madvarer, som mor og far lægger i indkøbskurven, kommer fra. Serien kan streames på Filmcentralen.dk fra på mandag, og her kan man også hente det tilhørende undervisningsmateriale.

"Vi vil gøre danske børn til bevidste forbrugere, og vi følger derfor et hav af forskellige processer på gården, som alle sammen drejer sig om, hvordan råvarer bliver til mad. Vi er for eksempel med Josefine og hendes forældre, når de henter nye, små grise på en nærliggende gård, og når de fodrer dem og passer dem - men også når de slagter én af grisene og laver medisterpølse ud af den", fortæller instruktør Emil Langballe.

Serien handler om syv-årige Josefine, der bor på en gård med sine forældre og tre søskende. Familien har et ønske om at blive 100 procent selvforsynende, og derfor får Josefine et andet forhold til sin mad end de fleste andre børn. På gården hjælper hun med at tage sig af familiens dyr, og hun tager hverdagen med liv og død med et åbent sind. Og ifølge instruktøren går Josefines liv på gården ikke stille for sig.

"Der er fart på! Sej og frygtløs kaster hun sig ud i hvad som helst med en ukuelig energi og gåpåmod, og hun vil hellere køre på traktor og rode i jorden end lege med dukker".

Artiklen fortsætter under banneret

Skal lære de små elever at snakke om økologi og dyrevelfærd

Serien er både tænkt som underholdning og lavet til at indgå som undervisning for elever i børnehaveklasse og 1. klasse. Derfor er der lavet undervisningsmateriale, der passer til serien, for det er instruktørens håb, at serien vil åbne op for at snakke om emner som dyrevelfærd og økologi i en alder, hvor det ellers ikke er udbredt at snakke om.

"Mange børn ved ikke, hvor kødet og grøntsagerne har været, før det ender i køledisken. På sigt er det med til at gøre os mere usunde, og vi mister orienteringen med fødekæden. Samtidig er det vigtigt, at børn tidligt lærer, at vi skal behandle naturen og dyrene ordentligt, og at de smager bedst, når de har det godt", siger Emil Langballe.

I et af afsnittene må Josefine tage afsked med familiens gris Taylor Swift. Den skal nemlig serveres til storesøsterens konfirmation. Og senere i samme afsnit må Josefine give sutteflaske til gårdens tre nyfødte gedekid, fordi gedemor pludselig ikke giver dem nok mad.

Serien vil blive vist på DR's Ramasjang i starten af det nye år i en udgave, der henvender sig til yngre børn.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
826 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Børnehaveklassen er for alle, der arbejder i eller interesserer sig for børnehaveklasser. I samarbejde med Børnehaveklasseforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
797 andre er allerede tilmeldt