Inklusion
1   566

Før eftersyn: Ministeriet har inklusionsrapporter liggende

Regeringen har ligget inde med en inklusionsrapport fra professor Niels Egelund, siden den tiltrådte og har fået yderligere én for en måned siden. De er bare ikke blevet offentliggjort endnu. Vil Venstre bruge det som deres proklamerede serviceeftersyn? funderer professoren bag.

Siden Venstre fik regeringsmagten, har regeringen bebudet et større eftersyn af inklusionen ud i klasselokalerne på landets skoler. Men i virkeligheden har regeringen to inklusionsrapporter liggende, og det har den faktisk haft lige siden, Venstre overtog regeringsmagten. Det fortæller manden bag rapporterne, professor Niels Egelund.

"Jeg afleverede de ene rapport omkring den 30. juni, og den anden afleverede vi den 1. september. Jeg undrer mig over, at de ikke er blevet offentliggjort endnu. Nu har regeringen siddet i 100 dage, så jeg synes, at det er lidt pudsigt, at man ikke hører noget. Især da nogle delresultater kort blev offentliggjort af ministeriet i rapporten 'Folkeskolen - godt på vej', der kom 16 september, men her kunne man ikke se, hvor det kom fra", siger professor Niels Egelund.

Artiklen fortsætter under banneret

Han fortæller, at forskerne i den ene rapport har fulgt 12 kommuner igennem de seneste tre år. Den anden undersøgelse bygger på fokusgruppeinterview på 19 skoler fordelt på de samme 12 kommuner.

"Den sidste rapport samlede skolens ledelse, tillidsrepræsentanten, lederen af skolens specialcenter, inklusionsvejlederen og en almindelig lærer i et og samme rum, og så interviewede vi dem alle sammen i fællesskab. Det gjorde vi fordi, at der var nogle bemærkelsesværdige forskelle i de svar, som ledere og lærerne gav i den første rapport", forklarer han.

Egelund: Venter Venstre med vilje?

Niels Egelund deltog i onsdags på en konference, som den pædagogiske tænketank Sophia afholdt om reformens første leveår. Her fortalte han tilhørerne om tilstedeværelsen de endnu ikke offentliggjorte rapporter.

"Er det således, at Venstre vil komme og sige, at rapporterne er det serviceeftersyn af inklusionen, som de gik til valg på? Det har I så fået allerede, og så afleverer I det til offentligheden en i gang i oktober? Eller ønsker I at undertrykke de kritiske kommentarer? For vi har faktisk ret mange kritiske kommentarer til, hvad der foregår derude", spurgte han retorisk fra talerstolen.

Han fortæller, at det tidligere har varieret, hvor langt tid der går, når han har afleveret rapporter til ministeriet, men det normalt ikke tager lang tid. Ministeriet informerede dog i starten af juli om, at rapporterne ville blive lidt forsinkede, da den nye minister skulle sættes ind på området, og at forventet offentliggørelse var i august.

"Der plejer ikke at gå ret lang tid. Det har varieret lidt. Når man afleverer sådan nogle rapporter til ministeriet, så skal de godkendes, og inden de skal offentliggøres, skal de omkring ministeren, så hun er forberedt på, hvad der måtte komme. Da jeg afleverede fik jeg den melding, at nu skulle de lige se, hvordan og hvorledes med ministerskiftet, men ellers har ikke fået noget som helst at vide. Jeg går sådan set bare og venter".

Penge følger ikke altid eleverne

På sidste uges konference afslørede han nogle af detaljerne fra rapporterne. Rapporterne viser, at lærerne ikke altid kan se, at pengene følger med inklusionselever med ind i klasserne.

"Det der med, at pengene følgerne inklusionseleverne ind i klasserne, det er ikke så klart, som det lyder. Pengene kommer nok ud til skolerne, men kommer de ind omkring eleven og læreren? Nej, det gør de åbenbart ikke altid, og der mangler noget tydelighed. Vi kan høre, at lærerne er blevet tilbudt noget efteruddannelse, som de ikke synes, at de kunne bruge til noget.De har måske haft en "ping" ude og holde et foredrag på en pædagogisk dag, men de synes, at der af og til bliver talt ned til dem. Lærerne vil gerne have en værktøjskasse med anvisninger på praksis, og det har de ikke fået".

Ministeriet: En offentliggørelse er på trapperne 

Kontorchef for Grundskolekontoret i Undervisningsministeriet Lotte Groth-Andersen oplyser til folkeskolen.dk, at der ikke er sat en endelig dato for offentliggørelsen af rapporterne. Men det forventes, at det bliver en gang efter skolernes efterårsferie. Hun fortæller, at rapporterne bliver præsenteret som en samlet pakke, som indeholder flere elementer end Niels Egelunds rapporter. Ministeriet oplyser samtidig, at det endnu ikke ved, hvornår regeringens inklusioneftersyn præsenteres.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.563 andre er allerede tilmeldt