Hitliste: Elevernes politiske mærkesager

Evalueringen af Skolevalg 2015 afslører hvilke samfundsfaglige emner, eleverne interesserer sig for. Hårdere straffe og aktiv dødshjælp topper listen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amager Fælled Skole: Slut med monarki og ned med topskatten

I forbindelse med Skolevalg 2015, som blev afholdt i januar, skulle eleverne på de deltagende skoler vælge op til tre mærkesager, de ville føre kampagne for. Nu har en evaluering udført af Københavns Universitet gjort op, hvad der var mest og mindst populært, og resultatet viser at eleverne på ingen måde begrænsede deres valg til emner, som havde direkte berøring med deres eget liv.

Afskaf monarkiet 7 Automatisk tilmelding til donorregister 7 Ja til atomkraft 6 Afskaf nationale tests i folkeskolen 6 Afskaf racismeparagraffen 6 Indfør forbud mod sexkøb 5 Indfør minimumspriser på alkohol 5 Adskil kirke og stat 5 Ligelig fordeling af flygtninge i EU 4 Nedrustning af det danske militær 4 Privatskoler skal tage et socialt ansvar 3 Omlæg SU til lån 2 Brugerbetaling på lægebesøg 2

 

 "Emnefordelingen viser, at der var stor pluralisme i valget af mærkesager, idet eleverne både valgte konkrete emner og mere moralske emner" skriver folkene bag Skolevalg i evalueringsrapporten. "I valgforskningen sondrer man ofte mellem fordelingspolitik og værdipolitik, og her ser vi også en god spredning af emner."

Husk skolevalget

På en delt førsteplads ligger mærkesagerne "hårdere straffe for personfarlig kriminalitet" sammen med "gør aktiv dødshjælp lovlig". 30 procent af eleverne valgte de to emner. Næsten lige så mange valgte at føre kampagne for lavere priser på offentlig transport, nemlig 27 procent, mens mærkesagen "fjern topskatten" kom på en fjerdeplads.

Blå blok dannede regering ved skolevalg

En mærkesag om indførelse af niveaudeling i skolen, et emne, som må siges at være tæt på elevernes hverdag, var det derimod kun 11 procent, der ønskede at føre kampagne for. Hvilket selvfølgelig kan skyldes, at eleverne ikke går ind for niveaudeling.

Bundskraberne var mærkesagerne "nedrustning af det danske militær" (3 procent), "privatskoler skal tage et socialt ansvar" (3 procent), omlæg SU til lån (2 procent) og brugerbetaling på lægebesøg (2 procent). 

Læs mere

Evalueringsrapporten