På sin 56 års fødselsdag den 16. marts kan Anders Bondo i dag konstatere, at lærernes overenskomst er faldet på plads. Foto fra februars forhandlinger i KL-huset.

Lærerne stemmer ja

Rekordmange DLF-medlemmer deltog i urafstemningen om lærernes overenskomstforlig, og et klart flertal stemte ja. 70,1 procent af dem, der deltog i urafstemningen, stemte ja, mens 29,9 procent stemte nej.

Publiceret

tidligere urafstemninger

Stemmeprocenten i DLF blev rekordhøje 77,3 pct. (42.947personer). Sidste gang DLF havde urafstemning om etoverenskomstforlig var i 2011. Her stemte kun 50,4 procent afmedlemmerne. 91,7 procent stemte ja, mens kun 8,3 procent stemtenej. I 2013 blev lærernes overenskomst som bekendt erstattet af etlovindgreb, efter at KL havde lockoutet lærerne i en måned. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dermed har lærerne sagt ja til blandt andet en række lønforbedringer, en uge øremærket barsel til fædre og til muligheden for at kunne lægge sjette ferieuge på skoledage. De har også stemt ja til et arbejdstidspapir med en række punkter med særlig vægt på forberedelsen, som kan bruges ved udmøntningen af Lov 409. 

Esbjerg-formand: Dejligt med et klart resultat 

DLF-formand Anders Bondo er både glad og ydmyg over resultatet:

"Jeg er overbevist om, at vi kan bruge det resultat i arbejdet med at skabe nogle ordentlige rammer for alle medlemmers arbejde. Jeg er også meget bevidst om, at der er mange, der har stemt nej. Det har jeg helt forståelse for.  For de vilkår, som mange oplever i deres arbejde i dag, er helt urimelige - og det gælder både blandt lærerne og blandt de øvrige, som er medlemmer af DLF. Kan man ikke lykkes med sit job som lærer, så er lærerarbejdet ikke verdens bedste job, som jeg ellers ynder at kalde det", siger han. Han mener, at der nu kommer ændringer:

"Nu kan man ikke bare skubbe aben ned til lærerne og sige, at nu må de sørge for at få tingene til at lykkes. Vi har nu sammen med KL en forpligtelse til at sørge for, at det her også udmønter sig i, at medlemmerne oplever, at de har bedre mulighed for at løse deres opgave. Det er den forpligtelse, der ligger på os. Og det skal vi lykkes med", siger Anders Bondo. "Så jeg er glad for et markant ja, men jeg har også stor ydmyghed over for, at der ligger et stort arbejde foran os", tilføjer han.

Rekordhøj stemmeprocent

Anders Bondo er meget tilfreds med den høje stemmeprocent.

"Det har været helt imponerende. Vi står med et resultat, som vi godt ved, der er forskellige holdninger til - og mange har været i tvivl. Men det her er styrken i Danmarks Lærerforening. I sådan en situation bakker man foreningen op og ser at få stemt. Det er helt kanon. Og uanset, om det var blevet et ja eller et nej, så er det en kæmpestyrke for os som forening, at over 77 procent har stemt", siger han.

Han mener også, at opbakningen har været afgørende for det resultat, der er kommet hjem ved forhandlingerne: "KL har gennem hele forløbet set, at lærerne er Danmarks Lærerforening. Ellers havde vi været kørt fuldstændig af banen", siger han.  

DLF er allerede i gang med at forberede, hvordan kredse og skoler kan bruge arbejdstidspapiret i det daglige arbejde. 7. april har DLF inviteret samtlige kredse til et heldags arbejdsmøde, hvor dagsordenen netop er, hvordan arbejdstidspapiret kan bruges til at skabe bedst mulige arbejdsvilkår for lærerne. 

Michael Ziegler: En speciel aftale