Folkeskolereform
12   1143

Ministeriet: Ulovligt at lade forældre betale ’Den åbne skole’.

Det er i strid med grundloven at kræve betaling for musikundervisning i skoletiden, skriver Undervisningsministeriet i en mail til folkeskolen.dk, efter at Holstebro Kommune har besluttet at tage forældrebetaling for musikskoletilbud i "Den åbne skole".

"Enhver i den skolepligtige alder har en grundlovssikret ret til at få stillet vederlagsfri undervisning til rådighed. Derfor er al undervisning i folkeskolen gratis", skriver ministeriet og fortsætter:

"Der kan således ikke være forældrebetalt musikundervisning i skoletiden".

I Holstebro Kommune vælger ni skoler at opkræve betaling for et musiktilbud, der lige nu ligger i forlængelse af skoledagen, men som, når reformen træder i kraft, kommer til at ligge i undervisningstiden.

Flere kommuner har forhørt sig om muligheden for at lægge forældrebetaling på særlige undervisningstilbud. Det drejer sig dog "næppe om ret mange", skriver ministeriet.

Artiklen fortsætter under banneret

Kun brugerbetaling i ekstraordinære tilfælde

En bestemmelse i den nye folkeskolelov lader døren for brugerbetaling stå på klem. I helt særlige tilfælde kan "skolens leder efter anmodning fra forældrene tillade, at en elev i begrænset omfang opfylder sin undervisningspligt ved at deltage i undervisning i den kommunale musikskole eller ved eliteidrætsudøvelse i en idrætsforening", skriver ministeriet.

I Holstebro er musiktilbuddet for alle 1. og 2. klasse-elever på de ni skoler, som vil give eleverne mulighed for ekstra undervisning mod forældrebetaling på 240 kroner om måneden. 'Den åbne skole' er en central del af den nye skoledag. Skolerne skal indgå i samarbejder med lokale musikskoler, som kan bidrage til opfyldelsen af folkeskolens mål og mål for fag og emner. Men her er der tale om hele klasser eller hold. 

  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
685 andre er allerede tilmeldt