Hop op og klask klistermærket på, så kan du se, hvor højt du kan hoppe.

Elever hjælper forskere med sundhedsmåling

Hop højt og fortæl, hvor tit du dyrker sport og spiser pizza. Det er opgaverne i årets Masseeksperiment under Dansk Naturvidenskabsfestival. Her hjælper skoleklasser forskere med at få oplysninger om, hvor sunde eleverne selv mener, at de er, hvor højt de kan hoppe, og hvor mange pizzariaer og sportsklubber, der er i deres boligområde.

Publiceret
Opvarmning med høje knæløft i gården på Amager Fælled Skole i København
Find skolen på Google Maps og søg efter grillbarer og sportsklubber

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne i 3.x på Amager Fælled Skole i København hopper så højt, de kan i skolegården. I den ene hånd har de et klistermærke, der skal sættes fast dér, hvor de kan hoppe til. De står med siden til væggen og klistermærket klar.

Først har de placeret et klistermærke i den højde, som de kan nå på flad fod uden at hoppe, og nu har de tre hoppeforsøg. Bagefter skal de måle forskellen mellem mærket, der er sat op i strakt arm og så det højeste hoppemærke. Målingen foregår med en lodret hjælpelinje.

"Jeg tror, jeg kan hoppe 40 centimeter", siger en pige, før hun hopper. Målingen viser snarere omkring 20 centimeter.

Masseeksperimentet finder sted hvert år i uge 39 som led i Dansk Naturvidenskabsfestival, som Danish Science Factory (tidligere Dansk Naturvidenskabsformidling) står bag. Det begyndte i 2007. Ideen er, at eleverne hjælper forskere med at undersøge en hypotese og på den måde får indsigt i naturvidenskabelige metoder.

I år er det lektor og ph.d ved University College Syddanmark Finn Mogensen, der modtager resultaterne fra de omkring 20.000 til 30.000 elever, der hvert år deltager. Finn Mogensen forsker i miljø- og sundhedsmæssige spørgsmål i relation til børn og unge. "Vi bliver, hvad vi spiser, men bliver vi også, hvor vi bor?" lyder spørgsmålet i år.

Jeg er i god form! "Tag pulsen på din skolevej" er emnet for årets Masseeksperiment. Temaet er "Energi til livet". Det handler om, at eleverne allerførst skal svare på: Hvor højt tror du, du kan hoppe? Og hvad de mener kan have indflydelse på, hvor højt de kan hoppe.

"Jeg tror, jeg kan hoppe 30 centimeter. Fordi jeg har haft idræt i to timer", skriver en dreng. En pige mener, at hun kan hoppe højt, fordi hun har løbesko på. "

Fordi jeg er høj". "Fordi jeg er i god form", lyder det fra et par drenge. "Fordi jeg løber på løbehjul, løber i parken og dyrker sport", siger en pige.

En af pigerne mener ikke, at hun kan hoppe så højt, fordi hun er meget lille og ikke altid spiser sundt.

Når eleverne har svaret på spørgsmålene, skal de lige varme op i fem minutter, før de skal hoppe og sætte klistermærker fast. Opvarmningen foregår med sprællemandshop, høje knæløft og øvelsen "armløs", hvor eleverne skal sætte sig ned og komme op igen gang på gang uden at bruge arme og hænder.

Da de er godt varme, går øvelsen i gang.

Antal af grillbarer tæt på skolen Eleverne arbejder sammen to og to. De måler afstanden mellem deres nederste og øverste klistermærke, noterer antallet af centimeter, inden de hiver klistermærkerne ned igen.

"Går der 1000 centimeter på en meter?" spørger en dreng ud i luften.

"Hvad siger du?" lyder det fluks fra matematiklærer Karin Hamberg, mens dansklærer Mads Helbak lige når at drille hende.

"Nåh nej, 100 centimeter", kommer det fra drengen.

Tilbage i klasselokalet åbner to drenge for Google Maps på den elektroniske tavle.

"Jeg kan se mit hjem", råber én straks.

"Se det er gamle billeder, stikvejen til skolen er ikke med".

Eleverne skal nu finde Amager Fælled Skole. Så skal de søge efter pizzariaer, grillbarer og sportsklubber, for at se hvordan deres adgang er til sportsklubber og til usund mad.

"Der er boldklubben Fremad Amager. Og danseklubben hvor jeg går til dans", siger en pige.

Klassen skal tælle antallet af sportsklubber og grillbarer. Og tale om hvor sund eller usund deres skolevej er. Kommer de forbi slikkiosker og dyrker de sport i fritiden?

Slik om fredagen "Det var sjovt at hoppe", fortæller Alma og Svea fra 3.x.

"Fordi vi fik lov til at hoppe højt med klistermærkerne. Det var også sjovt at lave opvarmning. Vi laver hele tiden de øvelser til karate", siger Alma. Svea går til skating.

"Nogle gange lever jeg sundt, men jeg får slik om fredagen og pizza nogle gange. I dag skal jeg til karate en time, hvor jeg skal løbe, hoppe, sparke og slå. Og vi har haft to idrætstimer i dag", fortæller Alma.

Eleverne besvarer et skema med spørgsmål om deres skolevej er farlig eller sikker, om hvormange venner de har, hvad de spiser og om de dyrker sport. Bagefter indtaster deres lærer resultaterne elektronisk. Senere på året vil Danish Science Factory og Finn Mogensen kunne fortælle om resultaterne.

Læs mere

Læs mere om Masseeksperimentet 2013