Reformen er fuldt finansieret, skriver Christine Antorni i et skriftligt svar til folkeskolen.dk

Antorini: Ingen finansierings-problemer med reformen

Kommunerne er blevet kompenseret de steder, hvor der mangler penge til reformen, skriver undervisningsminister Christine Antorini i et skriftligt svar til folkeskolen.dk, efter at flere kommuner mangler mange millioner for at få folkeskolereformen til at hænge sammen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunerne har flere steder haft problemer med finansieringen af folkeskolereformen. Blandt andet har Kolding haft store problemer, byens borgmester Jørn Pedersen sagde forleden til folkeskolen.dk:

"Jeg tror, både regeringen KL har forregnet sig. Det er ikke enkelt, når der er 98 kommuner, så jeg vil ikke skyde skylden på nogen, for det er komplekst, men fakta er, at det er en underfinansieret skolereform", sagde han til folkeskolen.dk

Borgmester: Regeringen og KL har forregnet sig

Andre steder har de haft mindre problemer, blandt andet i Hjørring, hvor de vil lade overskydende lockoutmillioner dække et underskud i reformens første år. Fordelingen af en pulje på 300 millioner kroner fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser desuden, at andre kommuner end Kolding vil få problemer med at realisere deres andel af de 1,2 milliarder kroner, som der er lagt op til, kommunerne skal finde via en resurseflytning fra sfo til den almindelige skole.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) er i et folketingsspørgsmål stillet af Merete Riisager (LA) blevet spurgt ind til problematikken:

"Kan ministeren garantere, at folkeskolereformen er fuldt finansieret set i lyset af artiklen 'Regeringens egne tal viser det: Skolereformen er underfinansieret', der blev offentliggjort på folkeskolen.dk den 30. august 2013?" vil Liberal Alliances undervisningsordfører vide.

Regeringens egne tal viser det: Skolereformen er underfinansieret

Fuld finansieret Folkeskolen.dk har ligeledes bedt ministeren forholde sig til problematikken. Det er blevet til et skriftligt svar:

"Folkeskolereformen er fuldt finansieret, hvilket KL og regeringen også har givet hinanden håndslag på i kommuneaftalen for 2014. Regeringen er opmærksom på, at kommunerne er forskelligt stillede i forhold til at realisere reformen inden for de forudsatte rammer, og derfor er der afsat midler til et ekstraordinært løft af bloktilskuddet for at imødekomme kommuner med særlige udfordringer. Derudover sker der blandt andet en større afbureaukratisering, som også frigør resurser til det faglige løft af folkeskolen", skriver undervisningsminister Christine Antorini.

 

Sådan er ansvaret ved fejlberegninger i skolereform-økonomien

Folkeskolen.dk har gjort undervisningsministeren opmærksom på, at Kolding-borgmester Jørn Pedersen forleden sagde:

"Vores behov er små 90 millioner for at kunne implementere folkeskolereformen. Vi skal fratrække, at lærerne skal undervise mere, men det tilskud, vi har modtaget, er overhovedet ikke noget, der dækker noget som helst".  

Men ministeren fastholder, at verden er, som den var den 13. juni, da KL og regeringen indgik en økonomiaftale.

KL ønsker ikke at kommentere reformfinansieringen yderligere, men de fortæller, at der ikke er en systematisk indrapportering af kommunale budgetter i forhold til finansieringen af folkeskolereformen.

Esbjerg skal finde 72 millioner kroner til skolereform