Arbejdstid
0   760

Kredse tilpasser sig ny arbejdstid uden aftaler

De fleste af DLF’s kredse opgiver at indgå lokale arbejdstidsaftaler for lærerne, selv om der ikke er noget til hinder for det i loven om lærernes arbejdstid. I stedet går kredsene efter at nå til enighed om fælles principper eller retningslinjer med kommunen.

I syv kommuner arbejder lærerne i dag efter en såkaldt KTO-aftale. Aftalerne er bygget på de samme principper om den professionelle lærer, som ligger i den A08-aftale, som kommunerne med forårets lockout kæmpede sig ud af.  Loven om lærernes arbejdstid forhindrer dog ikke, at kommuner også fremover kan indgå KTO-aftaler, men KL fraråder på det kraftigste kommunerne at gøre det.
"KL finder, at det er fuldstændig afgørende, at kommunerne nu ikke indgår lokale aftaler om, hvad lærerne bruger arbejdstiden til, og dermed begrænser den ledelsesret, som kommunerne har kæmpet for i årevis at få tilbage", står der i KL's løn- og personalenyt.

Samme budskab har KL tidligere sendt i flere breve til landets borgmestre og rejst rundt med på møder for borgmestre og skoleledere.

Artiklen fortsætter under banneret

En aftale skal gavne lærerne
Formand for Esbjerg Lærerforening Kenneth Nielsen var lige efter lovindgrebet ret sikker på, at han kunne indgå en lokal aftale om Esbjerg-lærernes arbejdstid, men efter KL's udmeldinger, ser han anderledes på udfordringen.

"Nu regner jeg bestemt ikke med, at vi får en aftale. Men jeg håber, der er mange andre ting, vi kan samarbejde om", siger han.

I Roskilde har de lokale aviser skrevet, at der er flertal for at indgå aftale med lærerne. Men kredsformand Niels Thulin tror ikke, det bliver en aftale som den, lærerne kender i dag.

"Vi er ikke i gang med at forhandle lokale aftaler. Vi vil gerne lave lokale aftaler, men vi er også parate til at lave noget andet eksempelvis visioner, principper eller retningslinjer. Vi vil meget gerne have noget på skrift, hvis det er fornuftigt. Men vi vil kun lave noget, hvis vi kan se, det er til gavn for eleverne ude på skolerne", siger Niels Thulin.

Det samme mener formanden for DLF på landsplan, Anders Bondo Christensen.

"Vi indgår ikke en aftale, for at indgå en aftale. Når vi indgik lokale aftaler under A08-rammen, så var fokus på, at lærerne skulle kunne løse undervisningsopgaven kvalificeret. Hvis man ikke kan få arbejdsgiverne til at lave det på et ordentlig niveau - så må arbejdsgiveren alene tage ansvaret", siger Anders Bondo.  

KTO-aftaler opsiges
De kredsformænd, der i dag har en KTO-aftale, regner ikke med at kunne forlænge den. 

"Vi har fået en opsigelse af vores KTO-aftale fra august 2014. Vi skal stadig have en god dialog om tingene, men vi skal ikke have en aftale", lyder det fra Viborg Lærerkreds formand Flemming Kjeldsen.

I Gentofte regner man ikke med en aftale, men satser også på en række principper.

"Meldingen er rimelig klar - der kommer ingen aftale. Men vi forventer en dialog om, hvor vi fremadrettet kan sikre lærernes engagement og opbakning til det kommunale skolesystem. Vi regner med at finde nogle fælles principper, der kan ramme det ind", siger formand for Gentofte Kommunelærerforening Jeppe Dehli. 

Formanden for lærerkreds 44, der dækker Køge og Stevns, har indgået en KTO-aftale for Stevns for det kommende skoleår. Hun har mødt politisk opbakning til at indgå en aftale for skoleåret 2014-2015, men hun tror ikke, det bliver muligt alligevel.

"Der er en børneudvalgsformand, der gerne vil, men han er SF'er, og jeg tror ikke, han kan samle et fælles flertal. Men det kan være, vi kan lave nogle andre aftaler", siger Pernille Nørgaard.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ