"Man kan ende med ikke at kunne indfri reformen, hvis man har bundet resurserne i en aftale", siger Michael Ziegler

Ziegler: Lokale aftaler vil være ét skridt tilbage

Kommunerne har bedt os om at vikle dem ud af lærernes arbejdstidsaftaler. Hvorfor skulle de så begynde at indgå dem, spørger KL's chefforhandler MIchael Ziegler. Han tror, at kun ganske få kommuner vil skrive under på aftaler.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Generelt advarer vi mod, at man laver aftaler. Vi har kæmpet for at nå dertil, hvor vi er nået. Og det ved vi alle sammen ikke er gået helt nemt. Hvis man så lokalt alligevel indgår aftaler, så er det et skridt frem og i hvert fald et tilbage igen. Det er ud fra vores perspektiv ikke særlig klogt at gøre. Men de bestemmer selv", siger formand for KL's løn og personaleudvalg Michael Ziegler.

DLF kæmper trods modstand for lokale aftaler

Han fortæller, at det borgmesterbrev, som KL udsendte i sidste uge, hvor borgmestrene igen bliver advaret mod at indgå lokale lærerarbejdstidsaftaler, er en del af KL's normale rådgivning til kommunerne. "Vi kender ikke udfaldet af den folkeskolereform, der forhandles lige nu. Derfor er det vigtigt for os at understrege over for kommunerne, at hvis man måtte indgå en lokal arbejdstidsaftale, som kan se ud til at hænge fint sammen på papiret her og nu, så vil en folkeskolereform kunne ændre på det billede. Man kan ende med ikke at kunne indfri reformen, hvis man har bundet resurserne i en aftale", siger Michael Ziegler.

Kommuner vil af med aftaler  Han tror ikke, at kommunerne vil være klar til at skrive under på lokale aftaler sammen med lærerkredsene. "Jeg tror det ikke. Det er muligt, at der vil være et eksempel eller to. Man skal huske, at det er startet med, at kommunerne nærmest gennem årtier har bedt os om at vikle dem fri af aftalesystemet. Så det ville overraske mig meget, hvis mange har lyst til at vikle sig ind i det igen". Formand for DLF Anders Bondo forstår ikke, hvorfor kommunerne er så nervøse for at indgå aftaler. Han mener, at der kun kan indgås en aftale, hvis begge parter får noget ud af det. Men Michael Ziegler mener, at der er problemer ved at indgå aftaler. "Hvis man går ind i en aftale, så risikerer man også, at man er bundet. Så kan man havne i en situation, at man aftaler noget, man senere kommer til at fortryde, og så kan man ikke vikle sig ud af det igen. Vi har jo set, hvor svært det er at komme ud af aftaler".

Nu begynder slagsmålet om lokale arbejdstidsaftaler

Lovindgrebet får ikke betydning for lærernes arbejde Kommunernes chefforhandler er ret sikker på, at hverdagen på skolerne ikke bliver mærket af, at rammerne for lærernes arbejde fra august 2014 ikke er nedskrevet i en arbejdstidsaftale. "Vi har prøvet det ret massivt på alle andre områder end folkeskoleområdet. Jeg tror ikke, det bliver noget problem, når det træder i kraft per 2014. Men det er klart, at det, at folkeskolereformen træder i kraft kan give nogle dønninger for den enkelte lærer". 

Kredsformænd satser på lokale arbejdstidsaftaler