Flere forældre begynder at tilkendegive deres utilfredshed med lockouten. I går var forældre samlede til demonstration på Rådhuspladsen i København

Qvortrup og Ziegler får forældre på barrikaderne

Forældre har i konfliktens første uger kæmpet en stille kamp for at få hverdagen til at fungere for børnene. Deraf konkluderede politisk kommentator Henrik Qvortrup, at befolkningen er blevet vant til konflikten. Det og en udtalelse fra Michael Ziegler har fået mange forældre til at reagere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I konfliktens uge tre er stemningen blandt forældre til lockoutede elever ved at vende. Fra at kæmpe for at få lockouten til at fungere for børnene, kæmper de nu for at få den afsluttet. Ifølge Foreningen Skole og Forældre er det en udtalelse fra politisk kommentator Henrik Qvortrup, der har plantet en vilje til handling hos forældre til lockoutramte børn.

Den 14. april sagde Henrik Qvortrup til Tv2: "Det er blevet hverdag, og danskerne har tilpasset sig. Der er ikke tale om en krisesituation, og der er ikke nogen, der er ved at dø af sult. Det taler for, at regeringen ikke griber ind."

Mor ved aktion: Forældre kan stoppe konflikten

En lignende udtalelse kom Michael Ziegler frem med i Politiken, hvor han fortalte, at modparten ikke er kommet tilstrækkeligt under pres efter tre ugers lockout. "Når du er i uge tre, så er modparten endnu ikke kommet tilstrækkeligt under pres", sagde Ziegler til Politiken.

De udmeldinger har været stærkt provokerende for mange forældre. Foreningen Skole og Forældre melder om en stor stigning af henvendelser fra forældre, der har indset, at deres utilfredshed kan være nøglen til at afslutte konflikten. 

Forældreforening drømmer om kæmpe-demo: "Vi vil have skolen tilbage"

"I de første to uger handlede henvendelserne primært om råd til, hvordan forældrene skulle aktivere børnene under lockouten. Men siden Henrik Qvortrup var ude og påstå, at forældrene har vænnet sig til situationen, så har jeg fået omkring 20-30 mails hver dag, der handler om, hvordan forældrene kan bidrage til at få konflikten afsluttet.  Det slog hammeren på sømmet for mange forældre", siger for-mand Mette With Hagensen.

Utilfredshed kan afslutte konflikten Mange af henvendelserne til Skole og Forældre handler om initiativer, der skal få politikere og for-handlingsparterne til at se utilfredsheden blandt forældrene.

Blandt andet vil en gruppe af forældrene på facebook, kaldet "Løsning nu", samle forældre om at sende protestmails til politikerne, mens en anden forælder har startet en underskriftsindsamling for forældre og bedsteforældre imod lockout.

"Vores børn mister kvalificeret læring dag for dag. Vi belaster vores arbejdsgivere med uplanlagt fravær og medbragte børn på arbejdspladserne. Vi prøver efter bedste evne at komme igennem denne konflikt, men vi, vores børn, deres bedsteforældre og vores arbejdspladser har ikke bedt om at blive gidsler i den", står der i indledningen til underskriftsindsamlingen. 

Frustrerede forældre trækker kommuner i retten

Ifølge formand Mette With Hagensen er forældrene gået på barrikaderne, fordi de føler, at de har den afgørende stemme til at afslutte konflikten.  

"Det er blevet ganske tydeligt, at så længe forældrene ikke reagerer, sker der ingenting. Vi forældre har været for gode til at få hverdagen til at fungere under lockouten. Det er jo netop det, forældre er verdensmestre til. Men nu er det gået op for rigtig mange, at det er os, der skal gøre en forskel for at få konflikten til at ende", siger formand Mette With Hagensen. 

Forældre: børnene har det dårligt Blandt de mange henvendelser til Skole og Forældre er også beskrivelser af børn, som er stressede og mistrives under konflikten. Det har fået foreningen til at lave en undersøgelse blandt deres egne medlemmer. Den viser, at fire ud af 10 forældre til børn i folkeskolen, mener at deres børn ikke har det godt under lockouten.

Skoleelever: Stop konflikten nu og red de skriftlige afgangsprøver

"Børnene er gidsler i det her, og de er blevet et våben i en kamp mellem to parter. Der er ingen, der kan fortælle dem, hvor længe de skal være i den situation, og det er den usikkerhed, børnene reagerer på", siger Mette With Hagensen. 

Læs mere

Henrik Qvortrups artikel på Tv2.dk: Danskerne har vænnet sig tillockouten

Underskriftsindsamling for forældre og bedsteforældre modlockouten

 Facebookgruppen "Løsning NU"