Lærerdemonstration i Odense.

Frustrerede forældre trækker kommuner i retten

Uklar retspraksis: Forældre vil afprøve om retten til konflikt står over elevernes krav på undervisning. Arbejdsmarkedsforsker fortæller, at retten til konflikt er EU-sikret.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lockouten er gået ind i sin tredje uge, og frustrationen over konfliktens konsekvenser er flere steder tydelig. I Odense har det fået en far til at indstævne kommunen, og i Aalborg skriver en anden far på Skole og Forældres hjemmeside, at han har gjort det samme.

Den anklagende far fra Odense, Finn Knudsen forklarer til Fyens.dk, at det drejer sig om folkeskolelovens paragraf 35, han vil afprøve. Paragraffen lyder: "Forældremyndighedens indehaver eller den, der faktisk sørger for barnet, skal medvirke til, at barnet opfylder undervisningspligten, og må ikke lægge hindringer i vejen herfor."

"Hvad er det for et samfund, der tager mennesker som gidsler i en kamp om arbejdstidsregler. Vi ophæver jo heller ikke Færdselsloven, bare fordi nogle ikke overholder den", siger Finn Knudsen til Fyens.dk.

Skolebestyrelse kritiserer KL for ikke at leve op til tilsynsplig

EU-sikret konfliktret Retten i Odense bekræfter overfor folkeskolen.dk, at de har modtaget sagen. De fortæller, at sagen vil blive sendt til forkyndelse for kommunen, og at de derefter får en 14 dagens frist til at svare på stævningen. KL tager indstævningen med ro.

"Hvis de vidste noget om det danske retssystem, så ville de også vide, at det tager ret lang tid at få sådan en afgørelse", siger Lene Møller, der er afdelingschef i KL.

Arbejdsmarkedsforsker, professor Flemming Ibsen, tror ikke på det juridiske spor, som forældrene forfølger, og han oplyser at retten til konflikt er EU-sikret.

Læs mere

Fyens.dk: Datter lockoutet: Far hiver Odense Kommune iretten.

DR.dk: Forældrevil sagsøge kommuner for lockout

Powered by Labrador CMS