OK13
2   720

Her er planen for den hemmelige arbejdsgruppe

Regeringen og KL har siden december 2011 haft som ”fælles mål” at øge lærernes undervisningstid. Det viser kommisoriet for den hemmelige arbejdsgruppe om lærernes arbejdstid.

 

Den 8. december blev 2011 blev et kommissorium sendt rundt til regeringen og KL for "arbejdsgruppe vedr. lærernes arbejdstid i folkeskolen og det almene gymnasium".

Artiklen fortsætter under banneret

Arbejdsgruppen bestod embedsmænd fra Finansministeriet (bl.a. gruppens formand) herunder Moderniseringsstyrelsen, Ministeriet for Børn og Undervisning og KL.

Arbejdsgruppen nedfældede sit arbejde i en rapport, der var sat til at være færdig i april 2012. Rapporten er hemmelig, men folkeskolen.dk  kan nu offentliggøre hele kommissoriet - altså det dokument, der har dannet baggrund for arbejdsgruppens arbejde.

Kommissoriet er blevet refereret af 21 Søndag, der brugte det i afsløringen af, at også toppolitikere fra regeringen og KL har mødtes. Og efter sigende har aftalt at "gå hele vejen" i opgøret med lærernes arbejdstid. KL og regeringen har siden afvist, at en sådan aftale skulle være indgået.

Indtil nu har Finansministeriet afvist at give aktindsigt og dermed give offentligheden et indblik i, hvad der er blevet talt om i arbejdsgruppen.

Sætter lovgivning og overenskomst i spil
Men kommissoriet for arbejdsgruppen er kommet folkeskolen.dk i hænde - se link til dokumentet til højre for denne artikel. Dermed bliver låget løftet for, hvad KL og staten har aftalt angående lærernes arbejdstid. I kommissoriet citeres aftalen om kommunernes økonomi for 2012, hvor der står:

"Regeringen og KL er enige om et styrket fokus på at opnå mere undervisningstid for de nuværende ressourcer i folkeskolen og det almene gymnasium. Som led heri gennemføres et fælles arbejde, hvor der blandt andet med udgangspunkt i eksisterende analyser af lærernes arbejdstidsanvendelse foretages en vurdering af, om lovgivning og de gældende overenskomster sætter en god ramme for en effektiv anvendelse af lærerressourcerne."

Herefter hedder det i kommissoriet:

"Der nedsættes på den baggrund en arbejdsgruppe, der skal kortlægge og vurdere, hvordan rammerne for en effektiv anvendelse af lærerressourcerne påvirkes af 1) de centrale overenskomster og 2) lovgivning. Overenskomster og relevant lovgivning behandles samlet, da der på en række punkter er en stærk sammenhæng."

Der var altså allerede ved arbejdsgruppens nedsættelse en opfattelse af, at der skulle være sammenhæng mellem en kommende folkeskolereform og overenskomstkravene. En sammenhæng, som også siden har været tydelig.

Øget undervisningsandel er målet
Der står videre:

"Arbejdsgruppens kortlægning og vurdering af overenskomster og relevante dele af lovgivningen skal føre til en række konkrete anbefalinger til, hvordan folkeskole- og gymnasielærerenes undervisningstid kan øges ved ændringer i overenskomsterne og lovgivningen."

Endelig slås det fast, at overenskomstforhandlingerne og øget undervisningsandel er målet for arbejdsgruppens anbefalinger:

"Formålet er at forberede overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2013, herunder at understøtte de fælles mål om en øget undervisningsandel af arbejdstiden i folkeskolen og gymnasiet."

Har rottet sig sammen
Forholdet til de igangværende overenskomstforhandlinger har givet uro i regeringspartiernes baglande. Og sådan her lød det ved et møde, hvor kulturminister Marianne Jelved, De Radikale, var på talerstolen.

"Jeg har da lyst til at spørge dig. Sagde du virkelig, du håbede, at Anders Bondo vinder?"

"Ja, fordi han er jo oppe imod, at alle har rottet sig sammen, og besluttet hvad det skal ende med."

"Regeringen har?"

"Ja, regeringen og KL har. Derfor burde han have lov at vinde."

Spørgeren i den ovenstående ordveksling er Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen. Svarene bliver givet af den radikale kulturminister Marianne Jelved. Replikkerne faldt den 7. marts på CBS og kan høres i Mennesker og medier fra den 13. marts.

Kulturministeren har siden skrevet på sin facebookprofil, at det var "et satirisk indslag", og at man ikke kunne drage noget af indholdet. Men læseren kan jo selv lytte til råbåndet. (Se link til højre for artiklen.)

Læs også hele kommissoriet samt DR Nyheders afsløring fra i søndags til højre for artiklen. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ