Trivsel
0   569

Voksne venner gør en forskel

Da Iben Bjergbæks far fik en ny kone, var der ikke længere plads til Iben. Heldigvis havde lærer-pædagog-parret Trine Jensen og Troels Jespersen masser af overskud – og de var klar til at bruge en del af det på Iben.

»Se her, hvordan man gør«, siger Troels Jespersen entusiastisk, mens han viser telefon-kameraets nye panoramafunktion til Iben Bjergbæk. Trine Jensen ser på, mens Troels' grundige instruktioner får Iben til at tage et fint panoramabillede af Aalborg by.

De er taget i skoven for at samle kogler, grene og kastanjer, som skal tørre og senere bruges til juledekorationer. Ved toppen af bakken er de stoppet op for at nyde udsigten.

Artiklen fortsætter under banneret

Trine Jensen lægger en arm om Iben Bjergbæks skuldre, mens hun roser hendes fotoevner. »Hva' så, Iben-Iben-Ib, kan du følge med?« råber Troels Jespersen, der er smuttet i forvejen ned ad bakken. Trine griner, da Iben sætter i spurt.

Umiddelbart ligner det tre søskende, som er på hyggelig mandagsgåtur i skoven. Men Trine Jensen og Troels Jespersen har kendt Iben Bjergbæk i mindre end et år. De er hendes voksenvenner.

Plads til at rumme et barn

For et par år siden mistede Trine Jensen, 24, sin mormor. Det efterlod et tomrum, som fik hende til at overveje at bruge en del af sin tid på frivilligt arbejde. Efter lidt søgen rundt faldt hun over Børns Voksenvenner - en frivillig organisation, som matcher børn, der mangler voksenkontakt, med voksne, som har lyst og plads til at rumme et barn et par gange om måneden. Hun var solgt med det samme.

»Det skulle helst være noget med børn - muligheden for at gøre en forskel for et barn, som har brug for noget ekstra, fangede mig bare. Der er jeg nok lidt miljøskadet af mit job«, fortæller Trine Jensen, lærer på Hjallerup Skole nord for Aalborg.

En sugemalle efter voksne mænd

På cirka samme tidspunkt blev 11-årige Iben Bjergbæks far gift med sin nye kone, hvorefter han brød kontakten med sin datter. Det ramte Iben hårdt, og hun blev meget ked af det. Hendes mor, Karina Bjergbæk, fortæller, at Iben manglede en farfigur, og at hun især viste det ved at hige efter voksne mænd som en lille sugemalle.

Derfor besluttede de, at Iben Bjergbæk skulle have en voksenven. Børns Voksenvenner matchede i december 2011 Iben med Trine Jensen. Men da det især var en mandefigur, Iben manglede, hoppede Trines kæreste Troels Jespersen, 27, hurtigt med på vognen.

»Det er fedt at være med. Iben er sjov, og når hun er her, giver det en helt ny dynamik. Der sker noget. Og så giver det en helt masse energi, når man føler, man bidrager med noget. At man er ansvarlig og gør en forskel«, siger Troels Jespersen, som er uddannet pædagog, men nu læser til kandidat i læring og forandringsprocesser på Aalborg Universitet.

En ekstra lillesøster

Iben Bjergbæk er hos Trine Jensen og Troels Jespersen hver anden mandag. Indimellem står programmet på shopping, gåture, svømning eller en tur i Aalborg Zoo. Andre gange flader de alle tre ud på sofaen til Ramasjang eller film. Én gang om måneden spiser de desuden sammen.

Trine Jensen synes, det er vigtigt, at besøgene er afslappede, så det aldrig giver en »pligtfølelse«. Hun er enig med Troels Jespersen i, at forholdet til Iben også giver meget til dem selv.

»Iben har en rigtig god alder, hvor hun er meget ligetil at snakke med og være sammen med. Hun er lynhurtigt blevet en meget naturlig del af os - som en ekstra lillesøster. At se hende blive glad betyder utroligt meget«, siger hun.

Professionskasketten skal af

Selvom Trine Jensen er lærer, og Troels Jespersen er pædagoguddannet, forsøger de at lægge deres professioner fra sig i forholdet til Iben.

»Selvfølgelig er vi lidt farvede af vores uddannelser, fordi vi ved en del om børn. Det er jo en del af os. Men vi forsøger at lade være med at bruge det aktivt. Vi skal ikke være vores professioner. Herhjemme er jeg ikke lærer-Trine, men bare Trine. Men dermed ikke sagt at jeg ikke indimellem spørger ind til lektier og lignende«, siger Trine Jensen.

Stolt og selvsikker

Karina Bjergbæk fortæller, at Iben Bjergbæk har fået meget mere selvtillid, efter at hun er begyndt at besøge Trine og Troels. Hun tror, det skyldes, at Iben oplever, at der er nogle voksne, som ikke skal være sammen med hende, men som rent faktisk gør det, fordi de har lyst.

For ikke at tabuisere emnet taler Ibens mor meget åbent om, at Iben har voksenvenner. For Iben selv er det også blevet en helt naturlig ting, som hun endda stolt har fortalt om i sin klasse.

»Voksne kan godt forandre sig meget, når de bliver skilt. Men det er meget anderledes at være sammen med Trine og Troels, fordi de er to voksne. Og det er rart, at man kan snakke om nogle ting, når mor ikke er her. Det er ligesom at få en storebror og storesøster«, siger Iben Bjergbæk.

Hverdagshygge

Efter gåturen trænger alle til at få varmen igen. I Trine Jensens og Troels Jespersens køkken pisker Iben Bjergbæk fløde, mens Trine varmer kakao og tevand. Iben får lov til at slikke elpiskeren ren for flødeskum, mens Troels kommer med misundelige kommentarer.

Grene og kastanjer ligger til tørre på aviser foran tv'et, som med Ramasjang tryllebinder dem alle tre. Der bliver snakket om hverdagsting, slappet af og råhygget - præcis som der er behov for.

Hvis du selv har fået lyst til at blive voksenven for et barn, kan du finde den nærmeste lokalforening på www.voksenven.dk

Børns Voksenvenner

• Landsforeningen Børns Voksenvenner er et landsdækkende netværk af frivillige voksne, som er organiseret i 41 lokalgrupper.

• Formålet er at give voksenkontakt til almindeligt fungerende børn, der har en spinkel kontakt til voksne. For eksempel børn af enlige, som derfor savner ekstra kontakt til voksne.

• Foreningen blev oprettet i 1990.

• Antallet af medlemmer er fordoblet på de seneste tre år.

• Flere hundrede børn får hvert år en voksenven, og antallet vokser år for år.

• Læs mere på www.voksenven.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ