"Det er et rigtigt positivt tiltag at få lektiecafeen til at være tilgængelig online på det tidspunkt, hvor eleverne typisk har brug for hjælp til lektierne derhjemme," siger formand for Danske Skoleelever Vera Rosenbeck.

Digital lektiehjælp til udsatte unge vokser sig større

Projekt Lektier Online er så populært blandt udsatte unge, at der i morgen åbner et nyt Callcenter ved Københavns Universitetsbibliotek. Herfra skal flere frivillige lektiehjælpere sidde klar ved tasterne og hjælpe de unge med alt fra brøker til engelske verber.

Publiceret Senest opdateret

Lektier Online

Lektier Online er et udviklingsprojekt finansieret afstatspuljemidler frem til og med 2014. Projektet er styret af engruppe bestående af repræsentanter fra Ministeriet for Børn ogUndervisning, Kulturstyrelsen samt Statsbiblioteket.

I marts 2012 modtog Lektier Online Digitaliseringsprisen ikategorien Velfærd, fordi løsningen tager udgangspunkt i de ungesom aktive digitale borgere og inddrager civil-samfundet på ennyskabende måde ved at frivillige får mulighed for at tilbydelektiehjælp.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er det sidst på eftermiddagen eller aftenen, så er det stadig muligt at få lektiehjælp over nettet. Fem aftener om ugen hjælper frivillige i projekt Lektier Online folkeskoleelever fra 6. til 10. klasse med lektierne over nettet.  Projektet er især henvendt til elever, der i dag ikke har mulighed for at få hjælp til lektierne hjemmefra. En lektiehjælpssession varer 45 minutter, og projektleder Anne Vest Hansen fortæller, at projektet oplever en stigende interesse landet over: "Vi oplever, at efterspørgslen på lektiehjælp er konstant stigende, og lige nu har vi omkring 50-60 lektiehjælpssessioner hver aften, vi har åbent," siger hun. Til sammenligning var der i foråret i gennemsnit 40 lektiehjælpssesssioner per gang Lektier Online havde åbent for at hjælpe de udsatte unge med blandt andet dansk og matematik opgaver.

Ring og få hjælp til dine lektier

Positivt alternativ til fysiske lektiecaféer Formand for Danske Skoleelever hilser en udvidelse af Lektier Online velkommen. Hun synes, at projektet lyder rigtig godt.

"Jeg tror, der er en stor styrke i de digitale lektiecaféer, for når eleverne har fri fra skole, skal de jo til fodbold og alle mulige andre fritidsaktiviteter. Så det er et rigtigt positivt tiltag at få lektiecafeen til at være tilgængelig online på det tidspunkt, hvor eleverne typisk har brug for hjælp til lektierne derhjemme," siger Vera Rosenbeck.

Det er Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitetsbibliotek og Statsbiblioteket, som med det nye callcenter, har indgået et samarbejde om projekt Online Lektiehjælp. Og områdedirektør for Statsbiblioteket Flemming Munch peger på, at styrken ved projekt Lektier Online netop er, at hjælpen er let tilgængelig uden for skoletiden.

Anmeldelse: Lektier Online

"Mange af de udsatte børn har ofte ikke lyst til at få hjælp af deres lærer. Og når det er blevet eftermiddag og aften, mangler de et sted at gå hen, fordi de typisk ikke kan få hjælp af deres forældre. De fysiske lektiecaféer har i den sammenhæng også været populære, og dette her er så den digitale måde at tænke det på," siger Flemming Munch.

Stor interesse blandt de frivillige I øjeblikket er der omkring 160 lektiehjælpere tilknyttet projektet, og i København har 55 nye lektie-hjælpere allerede meldt sig klar til at chatte med de unge om matematikformler og kommasætning. De har alle gennemgået et oplæringskursus med henblik på at blive parate til at give lektiehjælp til udsatte unge landet over. Det er nyt, at studerende fra Københavns studiemiljøer også får mulighed for at være med i projektet. Interessen for at blive frivillig lektiehjælper er her stor.