Regeringens it-strategi på plads

Som regeringen annoncerede i skoleudspillet "Faglighed og frihed" skal der over fire år bruges 500 millioner statslige kroner på it i skolen. Nu er strategien offentliggjort med bl.a. trådløst net på alle skoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ifølge Jyllands-Posten i dag skal kommunerne også spytte en halv milliard i kassen og blandt andet finansiere de trådløse netværk.

Den netop offentliggjorte strategi indeholder syv initiativer:

- Støtte til indkøb af digitale læremidler

- Effektiv distribution af digitale læremidler

- Trådløst netværk på skolerne frem mod 2014

- Adgang til computere for alle elever frem mod 2014

- Videreudvikling af nationale test og afgangsprøver

- Klare mål for anvendelsen af digitale læremidler og digitale læringsmål

- Forskning og udvikling af it-baserede læringsformer

Demonstrationsskoler

Undervisningsministeriet vil nedsætte et sekretariat, der blandt andet skal definere, hvilke kriterier der skal være opfyldt for at skolerne kan ansøge midler til indkøb af digitale læremidler.

5-10 skoler vil blive udpeget som demonstrationsskoler, som skal fungere som modelskoler for andre skoler.

Undervisningsministeriet oplyser, at der blandt skolerne vil være nogle, der i forvejen er lykkedes med at integrere it i undervisningen eller satser målrettet på en hurtig og effektiv "turn-around", hvor forsøget kan bruges til at opnå erfaringer med at flytte en skole fra en overvejende analog til en digitaltidsalder.

For at øge gennemslagskraften af forsøgene med demonstrationsskoler på sigt udpeges ligeledes to-tre professionshøjskoler, som igennem de lærerstuderendes praktik på nogle af demonstrationsskolerne så vidt muligt skal opsamle erfaringer og viden, der efterfølgende anvendes i læreruddannelsen.

Penge fra ABT-fonden

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen, ser frem til at få it-strategien ud i virkeligheden.

"Strategien skal medvirke til at stimulere en undervisningskultur og nye læringsformer, hvor it i langt højere grad anvendes til at fremme elevernes læring og understøtte de faglige mål. Blandt incitamenterne for lærere og elever er digitale afgangsprøver. En øget anvendelse af it vil også give elever og forældre et væsentligt bedre grundlag for deres dialog med skolerne," siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

I regeringens udspil "Faglighed og Frihed" fra december 2010 blev it-strategien varslet. I udspillet er også de økonomiske rammer markeret. Dengang som nu drejer det sig om 500 millioner kroner, der skal komme fra ABT-fonden (Anvendt Borgernær Teknologi).

Midlerne skal fordeles med 120 millioner kroner i 2012, 120 millioner kroner i 2013, 130 millioner kroner i 2014 og 130 millioner kroner i 2015.