Vi er gået i lykkefælden

”Tiden til mig selv er forsvundet. Vi er gået i lykkefælden. Vi skal være gode forældre, gode partnere, gode venner, gode kolleger og bedsteforældre. Alt”, siger Gitte Daugaard, der har arbejdet med stress og psykisk arbejdsmiljø i mange år. Blandt andet hos FTF og for Branchearbejdsmiljørådet for Undervisning og Forskning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tiden til mig er væk i dag. Den mangler fuldstændig. Tiden til de andre er der, men tiden til mig selv har vi skubbet væk. Og det er os selv, der gør det".

Forbudt at holde pause

Men vi har brug for tid til os selv, understreger Gitte Daugaard, der har sit eget konsulentfirma Luama. Vi har brug for tid til at hvile ørerne, når vi har hørt på elever hele dagen. Vi har brug for tid til at kigge ud i luften, til ikke at være "på".

En kop te alene

"Vi har godt af at være på i perioder, men vi skal også hvile. Mennesket er bygget til at veksle. Det er en naturlig rytme for alle dyr. Vi taler ofte om folk, der yder toppræstationer så som sportsfolk eller balletdansere. Det er rigtigt, at de træner meget, men de bruger også rigtig meget tid på at hvile. Ellers er de slet ikke i stand til at yde toppræstationerne".

Må man sidde med et ugeblad i pausen på dit lærerværelse? Må man sige nej til at holde møde i frikvarteret? Hvad bruger du "tiden til dig selv" på? Hvornår er du en "god nok" lærer, kollega, ven osv?

Brug mellemrummene til pause