Brug mellemrummene til pause

”Pausen er egentlig en reminiscens af industrisamfundet. Det nye ideal i det selvstyrende arbejdsliv er måske at bruge mellemrummene til pause. Jeg tør bare ikke, at sige det helt firkantet, fordi vi stadig styres af gamle industri-tankegange med pligt og arbejdstilstedeværelse”, fortæller ph d og lektor Henrik L. Lund fra Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv på Ruc.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det kræver særlige arbejdspladser at lave naturlige mellemrum - pauser. Holdningen er ofte, at man jo ikke bare skal sidde og "brænde husleje af". Men problemet er, at pausen smuldrer i dagens arbejde. Den bliver udskudt, og så er den væk - glemt".

Du skal ikke være så effektiv

Han fortæller, at alle, der arbejder selvstyrende, holder færre pauser. Der er hele tiden noget akut, der skubber noget andet væk.

"Der er en norsk forsker, der taler om "øjeblikkets tyranni". Vi lever så intenst, at vi har svært ved langsigtede perspektiver. Det, der skete i forgårs, har mindre betydning. Vi går efter øjeblikket. Dem, der er gode til at være i flygtigheden - at kunne skifte relationer og set up fire gange i timen - de trives måske i det. Men hvor længe", spørger han.

Har du brug for tid til refleksion? Hvordan opnår du det?

Arbejdsmiljøweb: Pauser hvor vi lader op

 

Det begyndte med stress, nu er det varige skader